• Békéscsaba: Munkácsy Mihály városa

Békéscsaba: Munkácsy Mihály városa

A világhírű festőfejedelem ezer szállal kötődik Békéscsabához. Munkácsy relikviagyűjtemény, vázlatok, festmények maradtak örökül a településen, melyek jó alapot képeztek ahhoz, hogy a Modern Városok Program támogatásával megkezdődhessen a békési megyeszékhelyen egy komplex, kulturális fejlesztési célfeladat, a Munkácsy-negyed kialakítása. A 2023-ra elkészülő komplexum a Dél-Alföld első kulturális negyede lesz.

A Modern Városok Program keretében valósul meg a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztése, mely 2017-ben vette kezdetét. A mintegy négymilliárdos beruházás tekintetében a Munkácsy negyed arculat kialakításával a belváros kulturális intézményei egységes képet mutatnak majd.

A Munkácsy-negyed célja, hogy a festőóriás neve még inkább összefonódjon Békéscsabával. További szándék az is, hogy a fejlesztéssel a csabaiak szebb környezetben éljenek, és a turistáknak is vonzóbb célpontot jelentsen a megyeszékhely.

A projekt több területet is felölel. Az Ursziny–Beliczey-kúria műemléki épületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egy igen vonzó kulturális, művészeti egység jön létre. Itt működik majd a Békéscsabai Napsugár Bábszínház de itt lesznek a bábszínházi díszletek, bábok is. Emellett időszakosan tematikus játékgyűjteményeket, hazai és határon túli bábszínházak bábjait, díszleteit mutathatják be, valamint egyedi játszóterek, foglalkoztatók és képzőművészeti alkotóműhely is várja majd a gyerekeket az épületben.

Munkácsy Negyed Békéscsaba
Munkácsy Negyed Békéscsaba

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta-kúria (ma Munkácsy Emlékház), amelynek épülete és parkja a projekt keretében teljesen megújult. Az Emlékházban modern technikával, új interaktív foglalkoztatóterekkel találkozhat a látogató, amely felidézi Munkácsy gyermekkorát, a polgári kultúra értékeit, szokásait, mindennapjait. A kert rehabilitációja pedig további tevékenységbővülést eredményez. A kertben zenepavilon és utcabútorok kaptak helyet. A későbbiekben egy bronzszobrot is kihelyezünk a pihenni vágyók megelégedésére.

A Munkácsy-negyed részét képezi a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításának a megújítása is, amely a környék őstörténetétől napjainkig egy idővonalon viszi végig a látogatót, és amelyben a legnagyobb teret Munkácsy Mihálynak szentelik. Szintén a program része volt a Békés Megyei Könyvtár belső udvarának a felújítása, amelynek révén látogatóbarát, szezonálisan használható térrel bővült a könyvtár épülete.

Munkácsy Negyed Békéscsaba
Munkácsy Negyed Békéscsaba

A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békés Megyei Könyvtár közötti sikátor is szellősebb, jobban átjárhatóbb lett. Itt húzódik a Csabai hírességek sétánya, amely a Békéscsabai Értéktárban szereplő Békéscsabán élő, vagy innen elszármazott „hírességekről” emlékezik meg egy járókő formájában.

A békéscsabai belváros-rehabilitáció során megújult egyes közterületek – Gőzmalom tér, Élővíz-csatorna, Széchenyi liget – a Munkácsy-negyed szemléletéhez igazodó elemekkel gazdagodnak majd, például hirdetőtáblák, köztéri műalkotások jelzik, hogy a Munkácsy-negyedben jár a látogató. A projektben három híd felújítása is szerepelt. A Deák utcai híd átépítése a bíróság előtt (a Deák és József Attila utcánál, a mostani keskenyebb híd helyén) hamarosan elkezdődik.

A Múzeumnál átívelő Munkácsy híd patinás új korlátjával fogadja a Munkácsy negyed látogatóit. A fekete kovácsoltvas korlát jól harmonizál a Múzeum és a Polgármesteri Hivatal hasonló kerítéseivel.

A Kórház utcai híd átadása 2022-ben várható. A hidat teljes egészében átépítik. Harmonizálni fog a Munkácsy híddal, illetve a századfordulós állapot külső elemeit fedezhetjük fel az új megjelenésben.

Egy másik fontos projektelem a köztéri műalkotások, szobrok kihelyezése. A múzeum lépcsőjén 2021 októberétől Boros Péter szobrászművész egészalakos Munkácsy-szobra köszönti a látogatókat.

Az Aradi Vértanúk ligetében a Rőzsehordó nő alakját Prisztavok Tibor, képzőművész formázta meg. A Derkovits soron a megújuló Deák utcai hídnál az egyik ikonikus Munkácsy alkotás, az Ásító inas háromdimenziós formája várja az érdeklődőket, melyet Miklya Gábor szobrászművész készít el. Várhatóan egy modern műalkotás kap helyet a Beliczey-kertben, de lesz szobor az Omaszta kertben is.