• Békéscsaba: Munkácsy Mihály városa

Békéscsaba: Munkácsy Mihály városa

A világhírű festőfejedelem ezer szállal kötődik Békéscsabához. Munkácsy relikviagyűjtemény, vázlatok, festmények maradtak örökül a településen, melyek jó alapot képeztek ahhoz, hogy a Modern Városok Program támogatásával megkezdődhessen a békési megyeszékhelyen egy komplex, kulturális fejlesztési célfeladatprogram, a Munkácsy-negyed kialakítása. A tervezetten 2023-ra elkészülő komplexum a Dél-Alföld első kulturális negyede lesz.

A Modern Városok Program keretében valósul meg a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy Negyed fejlesztése, mely 2017-ben vette kezdetét. A mintegy négymilliárdos beruházásnak köszönhetően a belváros kulturális intézményei, megújuló közterei egységes képet mutatnak majd.

A Munkácsy Negyed célja, hogy a festőóriás neve még inkább összefonódjon Békéscsabával. További szándék az is, hogy a fejlesztéssel a csabaiak szebb környezetben éljenek, és a turistáknak is vonzó célpontot jelentsen a megyeszékhely.

A projekt több területet is felölel. Az Ursziny–Beliczey-kúria műemléki épületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egy új kulturális, művészeti tér jön létre. Itt működik majd a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, de itt lesznek a bábszínházi díszletek, bábok is. A kúria épületben állandó kiállításon lehet majd megismerkedni az egykor itt élő családok és az épület történetével, valamint a csabai bábjátszás históriájával. Mindezt a későbbiekben időszakos tárlatok egészítik majd ki, tematikus játékgyűjteményekkel, hazai és határon túli bábszínházak bábjainak, díszleteinek bemutatásával.

Munkácsy Negyed Békéscsaba
Munkácsy Negyed Békéscsaba

A festő gyermekkorának meghatározó helyszíne volt az egykori Omaszta-kúria (ma Munkácsy Emlékház), amelynek épülete és parkja a projekt keretében teljesen megújult. Az Emlékházban modern technikával, új interaktív foglalkoztatóterekkel találkozhat a látogató, amely felidézi Munkácsy gyermekkorát, a polgári kultúra értékeit, szokásait, mindennapjait. Az épületben helyet kapott a Munkácsy Cukrászda és a Csabai Kolbászda, így a vendégek megkóstolhatják a festőről elnevezett tortát és egy jófajta csabai kolbászt is vásárolhatnak látogatásuk során.

A kert megújulása pedig további élményfunkciót nyújt a látogatóknak a fák hűvösében kihelyezett padokkal és a zenepavilonban rendezett kamaraprogramokkal. Az egyik padon már találkozhatunk Munkácsy Délután a parkban című festményéről ismerhető hölggyel, amelynek bronzból formált alakja Miklya Gábor szobrász munkájának köszönhető.

A Munkácsy Negyed részét képezi a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításának a megújítása is, amely a környék őstörténetétől napjainkig egy idővonalon viszi végig a látogatót.Az időutazás végén pedig megismerhetjük a festőóriás munkásságát, életét, eredeti használati tárgyain, monumentális és egyedi festményein keresztül.

Munkácsy Negyed Békéscsaba
Munkácsy Negyed Békéscsaba

Szintén a program keretében újult meg a Békés Megyei Könyvtár belső udvara, amelynek révén látogatóbarát, szezonálisan használható térrel bővült a könyvtár épülete.

A Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békés Megyei Könyvtár közötti sikátorban a Csabai hírességek sétánya a Békéscsabán élt, vagy innen elszármazott „hírességekről” emlékezik meg egy járókő formájában.

A békéscsabai belváros-rehabilitáció során megújult egyes közterületek – Gőzmalom tér, Élővíz-csatorna, Széchenyi liget – a Munkácsy Negyed szemléletéhez igazodó elemekkel gazdagodtak, utcabútorok, digitális információs pontok, hirdetőtáblák kerültek kihelyezésre.

A Negyedben sétálva több új köztéri műalkotás is megidézi a névadót és munkásságát.

A múzeum lépcsőjén 2021 őszétől Boros Péter szobrászművész egészalakos Munkácsy-szobra köszönti a látogatókat. Az Aradi Vértanúk ligetében pedig a megfáradt rőzsehordó nőt ábrázoló szobor mellé ülhetünk le, amelyet Prisztavok Tibor képzőművész formázott meg.

A Derkovits soron, a megújuló Deák utcai hídnál az egyik ikonikus Munkácsy alkotás, az Ásító inas háromdimenziós formája várja majd az érdeklődőket, és egy, a bábszínház világát, hangulatát is tükröző műalkotás kap helyet az új épület előtti Beliczey-kertben.

A projekt keretén belül három híd felújítása is szerepel. Elsőként a múzeumnál átívelő Munkácsy-híd kapott patinás új kovácsoltvas korlátot, amely jól harmonizál a közgyűjtemény és a polgármesteri hivatal hasonló kerítéseivel.

A Kórház utcai híd teljes egészében átépült. A szinte teljesen új szerkezet amellett, hogy harmonizál a Munkácsy-híddal, megjelenésében felidézi a századfordulós állapotát. 2022-ben, a Múzeumok Éjszakáján hatalmas érdeklődés mellett gurította át a hordót a város vezetése, ezzel jelezve, hogy elkészült az impozáns műtárgy.

Jelentős forgalmat bonyolít a szoborsétányt keresztező, Deák utcát a József Attila utcával összekötő híd, melynek helyén az elbontást követően egy szélesebb, a kerékpáros és gyalogos forgalmat egyaránt biztosító, esztétikus építmény díszíti majd a Munkácsy Negyedet.