• Munkácsy Mihály Múzeum A Munkácsy-negyed koronaékszere

Békéscsaba Kultúrpalotája, a Munkácsy Mihály Múzeum több mint 100 éves múltra tekint vissza, amelynek elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület alapította 1899-ben. A múzeum impozáns épületét Közművelődés Háza néven 1914-ban avatták fel és adták át a nagyközönségnek. Ma is ez az épület ad otthont a múzeumnak, amely 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő világhírű festőművész, Munkácsy Mihály (1844–1900) nevét. Az intézmény a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével büszkélkedhet. A felbecsülhetetlen értékű kollekció mintegy tíz festményből, kilenc grafikai lapból és folyamatosan gyarapodó, pillanatnyilag 576 tételt számláló relikviaanyagból áll, amelynek bemutatását és a festőművész személyét övező kultusz ápolását a múzeum elsőrendű kötelességének tekinti.

A Munkácsy-hagyaték népszerűsítése mellett a Békéscsabához, Békés megyéhez kötő kulturális értékeket – a megyében élő magyarság és nemzetiségek hagyományait – szintén igyekszik mindenki számára közkinccsé tenni.

A Munkácsy Mihály Múzeum egyedülálló gyűjteményét természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti és képzőművészeti anyagok alkotják, amelyek legkülönlegesebb darabjait az állandó kiállításokban tekinthetik meg az érdeklődők. Az intézmény látogatóbarát környezetben változatos időszaki tárlatokkal, közművelődési és ismeretterjesztő programok széles kínálatával, jelentős tömegeket vonzó színvonalas rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a szabadidő tartalmas és kulturált eltöltése iránt elkötelezett látogatóközönséget.

A Munkácsy Mihály Múzeum arculata az elmúlt években európai uniós és hazai forrásoknak köszönhetően jelentős átalakuláson ment keresztül, amelynek betetőzéseként az állandó kiállítások teljes, modern szemléletű megújítására kerül sor. A felújított múzeum épülete, valamint az Idővonal című új állandó kiállítás részeként az új Munkácsy állandó kiállítás a Munkácsy-negyed egyik kuriózuma, „koronaékszere” lesz.

Munkácsy Mihály Múzeum

5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Keddtől-vasárnapig: 10:00-18:00, hétfőn zárva

+36-66/323-377

Honlapunk

Facebook oldalunk