• Munkácsy Emlékház Békéscsaba

1994-ben - Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulóján nyílt meg - a világon egyedül itt, Békéscsabán a nagy magyar festő emlékháza, abban a gyönyörű 8 szobás kúriában, amelyet rokonai építtettek az 1840-es években. Az árva Lieb gyerekek közül Mihály húga, Gizella nevelkedett e házban, Steineréknél. Miska pedig sokat vendégeskedett náluk nevelőapjával, Reök Istvánnal. Gyermekévei utolsó boldog pillanatait töltötte e falak között.

Életével korhű dokumentumok segítségével ismerkedhetünk meg, munkásságáról pedig 21 eredeti alkotásából - köztük vázlatok, tanulmányalakok, szalonképek, portrék - szerezhetünk átfogó képet.

Steinerék után az Omaszta család lakta a házat közel száz éven keresztül. Bútoraikat, tárgyaikat megőrizte az evangélikus egyház: az ezekből összeállított szobabelsők tájékoztatnak a századforduló Békéscsabájának kisnemesi, polgári világáról.

Ezeket a kincseket egy merőben új, interaktív és nagyon látványos kiállítás keretein belül tekinthetik meg azok, akik ellátogatnak a Munkácsy Emlékházba, amely 2022. szeptember 6-án nyitotta meg újra kapuit. A csodaszépen felújított épület mellett helyezkedik el az Omaszta-kert. Az angolpark bájos filagóriájával, őshonos növényzetével méltó kiegészítése ennek a XIX. századi polgári miliőnek.

Munkácsy Emlékház

5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.

+36 20 2449415

Honlapunk

Facebook oldalunk