• Intézmények A Negyed intézményei

Békés Megyei Könyvtár

A Békés Megyei Könyvtár a Munkácsy-negyed centrumában több mint 300 ezer dokumentummal; könyvekkel, folyóiratokkal, filmekkel, zenei CD-kel, diafilmekkel várja az érdeklődőket. Közösségi tereiben könyvbemutatókat, tanfolyamokat, táborokat, kiállításokat és igény szerint egyéb programokat szervez. A 2019-ben kialakított kreatív műhelyekben egyéni vagy szervezett formában is lehetőség van a robotika alapjainak elsajátítására továbbá mikroelektronikai és képességfejlesztő játékokkal lehet megismerkedni.

Tovább

Napsugár Bábszínház

2005. január 1-én alakult meg az ország 13. hivatásos bábszínházaként a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, melynek elődje, az 1949-től működő Mesevilág, majd Napsugár Bábcsoport. Azóta is kitartóan azon dolgozik az intézmény, hogy nézői ne csak magáért az előadásért látogassanak el hozzájuk, hanem a hely szelleme is vonzza őket.

Tovább

Csabagyöngye Kulturális Központ

Békéscsaba belvárosában, a főtérhez közel helyezkedik el a Csabagyöngye Kulturális Központ, a megyeszékhely és a régió egyik legmeghatározóbb komplex közművelődési és kulturális feladatokat ellátó intézménye. Központi intézményegysége – korábban Ifjúsági Ház néven - 1969-ben alakult. 2010-től városi intézményi összevonásokat követően a központ működési körébe kerültek a településrészi közösségi házak.

Tovább

Munkácsy Emlékház

1994-ben - Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulóján nyílt meg - a világon egyedül itt, Békéscsabán a nagy magyar festő emlékháza, abban a gyönyörű 8 szobás kúriában, amelyet rokonai építtettek az 1840-es években. Az árva Lieb gyerekek közül Mihály húga, Gizella nevelkedett e házban, Steineréknél. Miska pedig sokat vendégeskedett náluk nevelőapjával, Reök Istvánnal. Gyermekévei utolsó boldog pillanatait töltötte e falak között.

Tovább

Munkácsy Mihály Múzeum

Békéscsaba Kultúrpalotája, a Munkácsy Mihály Múzeum több mint 100 éves múltra tekint vissza, amelynek elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület alapította 1899-ben. A múzeum impozáns épületét Közművelődés Háza néven 1914-ban avatták fel és adták át a nagyközönségnek. Ma is ez az épület ad otthont a múzeumnak, amely 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő világhírű festőművész, Munkácsy Mihály (1844–1900) nevét. Az intézmény a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével büszkélkedhet. A felbecsülhetetlen értékű kollekció mintegy tíz festményből, kilenc grafikai lapból és folyamatosan gyarapodó, pillanatnyilag 576 tételt számláló relikviaanyagból áll, amelynek bemutatását és a festőművész személyét övező kultusz ápolását a múzeum elsőrendű kötelességének tekinti.

Tovább