Tetten ért pillanatok – 50 éves munkásságot mutat be a fotókiállítás

Tetten ért pillanatok – 50 éves munkásságot mutat be a fotókiállítás

A magyar kultúra napjához kapcsolódott az a kiállítás, amelyet a Békés Megyei Könyvtárban nyitottak meg pénteken délelőtt, és Tóth István fotóművész munkásságát mutatja be. A tárlat a Tetten ért pillanatok címet kapta, s mintegy 50 év szakértelme tükröződik vissza a képeken.

A kiállítást Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója nyitotta meg, Thurzó Sándor József brácsán és Fórián Andrea verssel működött közre.

Tóth István fotóművész a fotográfiával gyermekkora óta foglalkozik. Autodidakta módon képezte magát folyamatosan. Félévszázados pályafutása során több száz művészfotót készített, műveit számos országos és nemzetközi szalon anyagába válogatták be, díjazták, ismerték el érmekkel.

1973-ban tagja lett a Romániai Fotóművészek Egyesületének. 1978 óta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség tagja. 1978-ban megválasztották a nagyszebeni székhelyű Romániai Fotóklubok Társaságának titkárává.

Több mint nyolcvan egyéni tárlata volt itthon és külföldön, számos jelentősebb csoportos kiállításon részt vett alkotásaival. 2001-ben egyik alapítótagja volt a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. 2016-ban létrehozta a Nagyváradi Városi Múzeumban a Ștefan Tóth István Technikai és Fotóművészeti Gyűjteményt, Románia első fotómúzeumát.

 

 

A Tetten ért pillanatok című tárlat inkább fekete-fehér fotókat tartalmaz. 

– Számomra a fekete-fehér képek sokkal ünnepélyesebbek a színes fotóknál. Persze van olyan téma, amit inkább színesben tudok elképzelni, de a tanítványaimnak is mindig azt javaslom, figyeljünk arra oda, hogy egy kép ne legyen túl színes. A sok szín nagyon zavaró lehet, és elveszhet a kép mondanivalója – nyomatékosította Tóth István.  

A tárlat anyagát Budapesten, Debrecenben, Berettyóújfalúban, Erdélyben, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Aradon, Bukarestben és Ungváron is megtekinthették az érdeklődők, most a Békés Megyei Könyvtárban látható. 

A tárlatot több mint egy hónapig lehet megtekinteni a Békés Megyei Könyvtár meghatározott idősávjaiban.