Tartalmas évet zárt a Csabagyöngye Kulturális Központ

Tartalmas évet zárt a Csabagyöngye Kulturális Központ

A múlt évben is számos programot és kikapcsolódási lehetőséget nyújtott a látogatóknak a Csabagyöngye Kulturális Központ. Fesztiválok, a Csabai Nyár programsorozat, kiállítások, koncertek és egyéb programok várták az érdeklődőket.

Múlt év áprilisában rendezte meg a Csabagyöngye Kulturális Központ a Békéscsabai Tavaszi Fesztivált. A szervezők főként zenei programokkal, összesen tizenegy koncerttel várták az érdeklődőket. Az eseményről Forczek Győző, a központ igazgatóhelyettese elmondta, hogy összesen 8 kulturális intézmény csatlakozott a fesztivál megszervezéséhez.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar júniusban szervezett egy jótékonysági koncertet, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az együttes a hangverseny teljes bevételét a kárpátaljai magyarok megsegítésére ajánlotta fel.

 – Úgy gondolom, hogy mivel nagyon sok fiatal zenekari tagunk van, ez példaértékű lehet számukra. Mégha nem is tudunk ott lenni a határon és segíteni a menekülteknek a kultúra, a zene eszközével is tudunk segíteni  – hangsúlyozta Mohácsiné Szeverényi Ágnes, a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar elnökségi tagja. 

Az együttes közel húsz hangszeren mintegy ötven tagjával lépett fel az intézményben. 

A Vágy című kiállítást áprilisban nyitották meg az intézmény Panoráma termében. Összesen 16 alkotó 46 alkotása volt látható több mint egy hónapig. A tárlat tartalmilag az alkotók belső gondolatait tükrözte vissza a világban és szűk környezetükben végbemenő történésekre reagálva.

A Csabai Nyár programsorozata múlt évben is színes programokkal várta a látogatókat június 1-jétől augusztus 31-ig. A Jókai színház mellett a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Mihály Múzeum a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Csabagyöngye Kulturális Központ is számos lehetőséget kínált a közönségnek.

2022-ben otthont adott a 30. Csabai Garabonciás Napoknak is a Csabagyöngye, a Gara záróeseménye a diákpolgármester-választás volt. A szavazatok alapján Lipcsei Emese, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium jelöltje győzött, aki ezzel a Gara történetének második női diákpolgármestere lett.

Az októberben megnyílt az Aranycsapat-kiállításon az egykori bajnokokhoz kötődő relikviák, fotók közül válogathattak az érdeklődők. 

Nemzetiségek, Ízek, Hagyományok – Gasztrokulturális kalandozás címmel elnevezett ételkóstolóra és fellépésekkel tűzdelt rendezvényre invitálta a helyieket decemberben a Csabagyöngye Kulturális Központ. A rendezvény apropója december 18-a, a nemzetiségek napja adta. Ez alkalomból a Békéscsaba Város Közösségéért Egyesület szervezte meg az ízkalandozást, amely ingyenes kóstolót kínált a megyeszékhelyen élő nemzetiségek ételeiből. 

Dmitrij Sosztakovics egyik művével nyitotta meg Karácsonyi meditációk elnevezésű koncertjét Rákász Gergely.  Az orgonaművész hangsúlyozta: a zeneszerző életútja illeszkedik meditatív koncertjéhez, amelynek célja, hogy rámutasson arra, hogy a jelenlegi nyomasztó világban is van remény.

– Borongós évünk van, de ha az ember kitekint egy kicsit a történelembe, azt mondhatja: Szent Isten, ennyivel megúsztam? – fogalmazott az orgonaművész a koncerten.