Sör és csoki kombó a Munkácsy Emlékházban

Sör és csoki kombó a Munkácsy Emlékházban

Sör és csokoládé, a két legnépszerűbb kulináris boldogság emberemlékezet óta. Vajon illenek egymáshoz? Nos, akik szombat délután ellátogattak a békéscsabai Munkácsy Emlékházban rendezett kóstolóra, azok bizony már tudják a titkot. (Noha nem volt nehéz kitalálni.)

Balogh László, a Jetty Choco, valamint a Munkácsy Cukrászda tulajdonosa, chocolater és Vozár János, a gyulavári kastély Elixbeer Bio Sörfőzde serfőzőmestere vezette a kóstolót.

Balogh László és Vozár János, a sör és csoki kóstolón – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Balogh László és Vozár János – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Balogh László elmondta, a fölkínált sörökből sörzselét készítettek, amit csokoládéhüvelyekbe töltöttek. A bronzos színű csokoládé a barna-, az arany a világos- és a piros apró pöttyös pedig a meggysör zseléjét tartalmazza. Azonfelül a sör 40 százalékos Elixbeer sör párlatából pedig kétféle bonbont – ét- és tejcsokoládés – gyártottak.

– A sörfőzéshez ősi gabonákat használunk – például az alakor búzát –, amelyeket már Mezopotámiában is termelték – mesélte Vozár János. Hozzátette, dr. Ráki Ferenc, a Körös-Maros Biofarm Kft. alapítója a ’90-es évek elején döntötte el, hogy biotejet szeretne előállítani. Ehhez azonban a teheneket vegyszermentes takarmánnyal kellett tápláni.

 

Galéria

 

Feri bácsi tanulmányaiból még emlékezett az alakor búzára, amely a múlt század közepén hazánkban szinte kihalt. Majd a martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet génbankjában sikerült még egy marékkal találni. A búzát eleinte egy négyzetméteren, majd egyre nagyobb területeken vetette el – ma már 800 hektáron termelik.

– Városi legenda vagy nem? – folytatta. – Feri bácsi egyszer kapott egy „fülest”, hogy nyáron mindig olcsóbb a tejfelvásárlás, mert akkor a sörnek és a dinnyének van szezonja. Miután a biofarmnak volt egy jó söralapanyaga, Feri bácsi kiadta az ukázt: „Csináljunk egy sört!”.

U.i.: Amúgy a csoki olyan, mint a fekete szín vagy a csabai kolbász, mindenhez passzol.

 

Sör és csoki kóstoló a Munkácsy Emlékházban – Fotó: behir.hu/Such Tamás