Schéner Mihály előtt tisztelegtek – galériával

Schéner Mihály előtt tisztelegtek – galériával

100 éve született Schéner Mihály. A Kossuth-díjas képzőművész gazdag motívumkincsét a mitológiából, a Bibliából, a legendákból, a természetből és mindennapjainkból merítette. Munkáit többek között a Szigligeti játszótér is őrzi.

Schéner Mihály Kossuth-díjas magyar képzőművész, a művészet több ágában is kipróbálta tehetségét, a művész és a művészet szabadságát vallotta. 

A művész neoavantgárd, expresszív jellegű, szürreális alkotásai a békéscsabai Szigligeti utcai játszótéren állnak és az utóbbi időben rossz állapotba kerültek, ezért Fülöp Csaba, a körzet önkormányzati képviselőjeként a játszóelemek felújítását kezdeményezte. 

Hétfőn délután, a művész születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a városháza árkádsorán. A rendezvényen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, hogy a város büszke Schéner Mihályra. 

– A Békéscsabai Értéktár Bizottság hozott egy olyan döntést, amely szerint Schéner Mihály munkásságát is beemeli az értéktárba. Ezáltal kibővült a békéscsabai értéktár, ezzel is szeretnénk Schéner Mihály emlékét tovább erősíteni a megyeszékhelyen – fogalmazott Szarvas Péter. 

Veres Krisztina, a Meseház vezetője a rendezvényen ismertette a művész életútját és munkásságát. 

– Adottak a műtárgyak, de az ahhoz kapcsolódó foglalkozásokat, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek mindig aszerint döntjük el, hogy mit szólna ehhez a Mester. Úgy gondolom, hogy Schéner Mihály napjainkban is közöttünk él. Békéscsabán nincs olyan fiatal, aki élete során ne látogatott volna el a Meseházba, ezt pedig maga Schéner Mihály rendezte be, ő válogatta ki a műtárgyakat. Ezért is fogalmazta meg dr. Bereczki Lóránt, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgatója, hogy művészetének esszenciáját a Meseházban helyezte el a Mester, amire nagyon büszkék vagyunk – mondta el Veres Krisztina. 

Emléktábla avatásán fia, ifj. Schéner Mihály is jelen volt. 

Galéria