Replika - Megnyílt az Újkígyósi Művésztelep legújabb kiállítása

Replika - Megnyílt az Újkígyósi Művésztelep legújabb kiállítása

Október 21-én nyílt meg az Újkígyósi Művésztelep alkotóinak Replika című tárlata Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A huszonöt alkotó munkáit két szinten mutatták be.

Az Újkígyósi Művésztelep ismét megmutatta legújabb összeállítását, amely a Replika címet viseli. Pénteken délután Kontos-Harcsa Boglárka, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője mondott köszöntőt, majd Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár nyitotta meg a tárlatot, aki egyenként bemutatta az alkotók munkáit. 

A huszonöt művész alkotását a Csabagyöngye Kulturális Központ Kerengő kiállítóterében és az emeleti teremben tekinthették meg a jelenlévők.

– Huszonöt alkotó vett részt az újkígyósi művésztelepen. Hatodik alkalommal rendeztük meg az eseményt, amely meghívásos alapon történik. Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek képzőművészek, akik már a tábor előtt megkapták az idei témát, hogy gondolatban is felkészülhessenek az alkotásra – mondta el Horváth-Gazsó Adrienn. Hozzátette, hogy rendkívül fontos elv volt a témakörben való elmélyülés, illetve mindenki olyan replikával dolgozhatott, amely az adott művészhez közel áll. A táborban keramikusok, grafikusok, festőművészek, szobrászok vettek részt, és mindenki más anyaggal és más technikával dolgozott.  

– A kontrasztok ellenére egy egységes tárlat állt össze, amit innen, mint minden kiállítási anyagunkat, több helyszínre viszünk, majd, ha hazaér Újkígyósra, átadjuk a város archívumába – tette hozzá.  

A művésztanár, képzőművész kihangsúlyozta, hogy mindenképpen a kortárs művészetet szeretnék képviselni. 

– Egyre több fiatal, frissen végzett képzőművészt szeretnénk bevonni a tervezéses feladatainkba. A replika témájával az volt a célunk, hogy egy fogalmat hozzunk létre a fizikális térben vizuálisan. Az elnevezés mögött sokkal mélyebb lehetőségek vannak, már ami a képzőművészetet érinti. És természetesen határokat is boncolgattunk, hogy ezáltal fejlődhessünk – fogalmazott Horváth-Gazsó Adrienn. 

A táborban készült képek a következő hetekben a Csabagyöngye Kulturális Központ falairól köszönnek vissza, egy hónapig a Kerengő és az Ártérium kiállítótérben.