Nyílik a Negyed! - Egy nap Munkácsyval

Nyílik a Negyed! - Egy nap Munkácsyval

2023. április 15-én egy formabontó eseményre készül a Munkácsy Negyed! Az intézményeink végre nyitva állnak, s ezen a szombati napon különleges, Munkácsy életéhez, művészetéhez kapcsolódó, egyszeri és megismételhetetlen programokkal várnak Mindenkit! A programhoz most először vendéglátóhelyek is csatalkoznak.


MUNKÁCSY MIHÁLY MÚZEUM 

14.00–16.00
Időszaki kiállításokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozások minden korosztálynak
Kagylófestés Nagy Anikó múzeumpedagógus vezetésével a Munkácsy fürdőzik című kiállítás kísérő programjaként.Tranoscius borító díszítés Biró Bertold könyvkötő mester közreműködésével Az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok énekeskönyve című tárlathoz kapcsolódva.

15.00–16.00
Finisszázs - Búcsúzik az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok énekeskönyve című időszaki kiállítás
A kiállítás megtekintése Salamon Edina néprajzos muzeológus kurátori tárlatvezetésével. A tárlatvezetés keretében szlovák nyelvű énekeket ad elő a Tranosciusból a Csabai Szlovákok Szervezete Cabianska ruzicka énekkara.

16.00–19.00
Munkácsyné boudoir-ja – művészettörténeti, kultúrtörténeti, iparművészeti, orvostudományi szempontú megközelítések a Munkácsy Blue Chip sorozat részeként

  • Női divat a XIX. század utolsó harmadában, dr. Simonovics Ildikó, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Tára művészettörténésze előadásában.
  • Megjelenik-e Munkácsyné Békéscsabán, a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményében? Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze kultúrtörténeti áttekintése.
  • Munkácsy Mihály feleségének egykori viselete által ihletett öltözékek. Bányai Inez békéscsabai származású öltözéktervező iparművész ruhabemutatója.
  • Csíp-e a darázsderék? A fűző, a fardagály használata és hatása a mindennapokban. Dr. Dombi Attila belgyógyász előadása.

FIGYELEM! A rendezvényeken és foglalkozásokon kedvezményes árú belépőjegyek megvásárlásával lehet részt venni, amelyek a programok időszaka alatt a múzeum összes állandó- és időszaki kiállításának megtekintésére is érvényesek.

Belépőjegy árak:
Teljes árú belépőjegy: 2.000 Ft/fő
Kedvezményes árú belépőjegy (nyugdíjas, diák): 1.000 Ft/fő


NÁDOR ÉTTEREM 

(Szent István tér 10.)

A Nádor Étterem kis gasztro-kalanddal  készül április 15-re; a Munkácsy Negyed látogatói csak ezen az egyetlen napon kóstolhatnak egy, hangulatában és ízvilágában is a tematikához passzoló, különleges, "Ihletés" elnevezésű desszertet; az aszaltszilvás polentát fahéjas raguval,dísznek kakaós fahéjas tuile-lel,dió grillázzsal.

 

MUNKÁCSY EMLÉKHÁZ

10.00 – 17.00 óráig
Bűnjelek – Betyártámadás a kúriában - Szabadulószoba
Hétvégi szabadulószoba az Emlékház rejtélyes pincéjében! Az Emlékház pincéje egy teljes hétvégére átalakul, egy izgalmakkal teli szabadulószobát alakítanak ki a látogatók számára. Az 1852-ben elkövetett betyártámadás a mai napig tartogat fel nem fedett bűnjeleket, most a jelentkezőkön a sor, hogy mindezekre fényt derítsenek!
A játékban 60 perce van a csapatnak teljesíteni a feladatokat és kijutni.
Játékosok száma: Max. 4 fő
Belépő: 5.000 Ft./csapat
Diák kedvezmény: 2.500 Ft/csapat
FIGYELEM! A részvétel regisztrációhoz kötött.

14.00 – 18.00 óráig
Utazzunk az időben – életképek a kúriában
Az Emlékház látogatói ezen a napon maguk is az élő történelem részesei lehetnek, bepillantást nyerhetnek egy 19. századi kúria mindennapjaiba.
A tárlatvezetés során a látogatók részeseivé válhatnak egy kisnemesi otthon életének, amely során megelevenednek a kúria egykori lakói, hogy bemutassák, hogyan zajlott nap, mint nap az életük.
Részvételi díj: 1200 Ft. amely tartalmaz egy Munkácsy bonbont is!

14.00 – 16.00 óráig
Kézműves foglalkozás – Tervezd meg saját névjegykártyádat!
Részvétel díjtalan.

10.00 – 18.00 óráig
Fotósarok – Légy részese a 19. századnak


MUNKÁCSY CUKRÁSZDA ÉS JETTY CHOCO 

(Helyszínek: Munkácsy Emlékház, illetve Szent István tér)

A Munkácsy és a Jetty Choco cukrászdában ezen a napon megtalálható lesz a
-2015-ös Bársonyos álom Munkácsy torta
-2016-os Passion Munkácsy torta
-2021-es Édes Alkotás Munkácsy torta
-2022-es Magyar szelet Munkácsy torta (GLC-mentes)
A tortakülönlgességek iránt érdeklődők mind a négy féle tortát megvásárolhatják a cukrászdákban; valamint ettől a naptól kezdődően lesznek elérhetőek az egyedi, Munkácsy Negyed boritóval ellátott táblás csokoládék is az Emlékházban.

A tematikus napra egy egyedi Munkácsy Negyed kvízjátékkal is készülnek, ahol két kérdésre kell válszolniuk a játékban részt vevő látogatóknak, s ha a válaszok helyesek, akkor a kvízlap leadása után egy Munkácsy bon-bont kapnak ajándékba!


NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ

Yael Rasooly: Paper Cut (15+) Igazi különlegesség a Napsugárban!

18.00 - Békéscsabára érkezik Yael Rasooly izraeli születésű vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész Paper Cut című előadásával, mely az 1940-es évek filmes világát idézi meg.
Az egyszemélyes előadás a romantikus fantáziák megszállottságát és veszélyeit is feltárja. Fekete-fehér nyelvezete abszurd, fájdalmas és humoros feszültséget teremt egyszerre, melyhez a tárgyjáték és papírkivágás technikáját használja.
Egy magányos titkárnő marad az irodában, miután mindenki más hazament. Kis zugából, régi filmes magazinok fotóit felhasználva, az álmodozások világába menekül. Elé kerül a negyvenes évek elbűvölő filmcsillaga, és végre rátalál az ideális szerelemre. Ám ahogy a történet kibontakozik, ahogy a képzelet és a valóság összeütközik, romantikus meséje Hitchcock rémálmává válik!

Készítette és játszotta: YAEL RASOOLY
Művészeti vezető: ADAM YAKIN
Tervezés :LIOR LERMAN & YAARA NIREL
Fénytervezés: ADAM YAKIN
Hangtervezés: BINYA RECHES

Előzetes jegyfoglalás szükséges!
20/293-5626; 66/333-261
Jegyár: 2.500,- Ft / fő
Vagy online vásárolható jegyek itt:
https://www.jegy.hu/.../yael-rasooly-paper-cut-145833/958107

A darab a 10. Színházi Olimpia hivatalos programjának részeként kerül bemutatásra.


BÉKÉS MEGYEI KÖNYVTÁR

14:00 – Petőfi 200 a Digilaborban
Helyszín: Digilabor (Békés Megyei Könyvtár)
A 200 éve született Petőfi Sándorra és a reformkorra emlékeznek a könyvtár alkotóműhelyében, a Digilaborban. Felelevenítik Petőfi Sándor János vitéz című költeményének egy részletét, a robotépítő készlettel szereplőket és helyszíneket építenek, majd leprogramozzák a jeleneteket.
A „Pilvaxos képeslap” elkészítése során játékosan alkalmazhatók a fizikaórán tanultak. A kihajtható képeslap belsejébe egy egészen egyszerű áramkör kerül.  A képeslap külső oldalára Petőfi Sándort és a pilvaxi hangulatot megidéző képet helyezhetnek el az érdeklődő részvevők. Az elkészült képeslapok hazavihetők.
A részvétel díjtalan.

15:00 – Képregény-bemutató: Földszedtem sátorfám
Helyszín: Békés Megyei Könyvtár
"Nyomozásra invitáljuk a kedves olvasót! Petőfi Sándor VIHARSARKI látogatásának nyomába eredünk. A Budapesti Pilvax kávéház szegletéről indulunk, majd egy pohár fenekére nézünk és hopp, máris Gyomaendrődön találjuk magunkat, ahol éppen előttünk járt Petőfi..."
A „Fölszedtem sátorfám” című képregényt a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium grafika szakos tanulói készítették Novák Hanga grafikusművész és illusztrátor segítségével.
A részvétel díjtalan.

16:00 – Csabai kalandozások a Munkácsy Negyedben

A városismereti séta a Könyvtár épületétől indul. A népszerű program során a résztvevők egy kellemes -és igencsak érdekes- séta mellett, kvízkérdésekre válaszolva ismerkedhetnek meg Békéscsaba büszkeségével, a Munkácsy kulturális és művészeti Negyeddel.

Túravezető: Juhász Zoltán


CSABAGYÖNGYE KULTURÁLIS KÖZPONT

20.30 - Intim Torna Illegál – DOROGI
Bensőséges hangulatú akusztikus műsorában a közönség úgy hallhatja a dalokat, ahogy azt a szerző megírta: egy szál gitáron. A koncerten Dorogi Péter karnyújtásnyira, minden körítés nélkül, nyers energiával adja elő szerzeményeit. Nyitott könyvként tárja fel zenei életpályáját, az érzelemgazdag előadásmódban felcsendülő dalokon túl kulisszatitkokat és izgalmas történeteket is megoszt a közönséggel az elmúlt 20 év turnéiról, a dalok születéséről és arról, hogy mit jelent számára a zene.

Jegyár elővételben: 2 000 Ft
A koncert napján: 2 500 Ft
Jegyek kaphatók a Csabagyöngyében, valamint
a https://www.ticketportal.hu/event/Intim-Torna-Illegal-DOROGI weboldalon.
A koncert az NKA Hangfoglaló Program támogatásával valósul meg.

Plusz koncertajánlat vasárnapra:

NOX – Főnix Turné
április 16-án,  vasárnap 19:00 órától 
A 2000-es évek egyik legnagyobb és legsikeresebb hazai produkciója, a NOX – 13 év csend után – egy teltházas Budapest Arénás gigakoncerttel tért vissza és ünnepelte meg alakulásának 20. évfordulóját. A Főnixként újjászületett legendás csapat, 2009- ben a csúcson fejezte be a közös zenélést, most azonban újra itt vannak és ismét együtt énekelhetjük a NOX legnagyobb slágereit, a látványában és táncszínházban is lenyűgöző turné nagykoncertjein.

Jegyek, információ: https://csabagyongye.com/program/nox-fonix-turne/