Múzeumok őszi fesztiválja – rovarhotel a Munkácsyban

Múzeumok őszi fesztiválja – rovarhotel a Munkácsyban

A Munkácsy Mihály Múzeum ebben az évben is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz. A fesztivál részeként meghirdetett központi tematikák közül a Felemelő múzeum témában az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás diákjaival terveznek közös rovarhotel építést.

A Munkácsy múzeum tájékoztatása szerint a rovarhotel felállítása hasznos lehet a gyerekek számára, mivel a különböző szakmákat tanuló diákok tudják hasznosítani az órákon szerzett tudásukat. Ugyanakkor ismereteket szereznek a természet egy olyan szeletéről, mely mindig megosztó indulatokat kavar. A rovarvilág képviselőit hajlamosak vagyunk ugyanis egységesen elutasítóan kezelni, annak ellenére, hogy alig ismerjük az egyes fajok életmódját, hasznosságát. Például minden darázs- és méhfajt a fájdalmas szúrással azonosítunk, miközben a méhfajok többsége egyáltalán nem jelent veszélyt számunkra. Hasznuk pedig felbecsülhetetlen az emberiség élelmezése tekintetében. Ilyen gondolatokat szeretnénk megosztani a foglalkozáson részt vevő diákokkal, hogy feltáruljon előttük ez az ismeretlen világ, és jobban megismerjék a rovarfajokat.

November 9-én, szerdán és 10-én, csütörtökön, 10 és 13 óra között építik meg a rovarhotelt a múzeum hátsó udvarán, vagy időjárás függvényében a benti gyermekfoglalkoztató térben. Mivel ennek a tevékenységnek az újrahasznosítás is fontos eleme, ezért kértük, hogy az alapanyagokat a diákok gyűjtsék össze (üreges növényi szárak, kartonpapír, falécek, likacsos tégla, korhadt farönk, csirkeháló stb.). A foglalkozás során több ilyen építmény elkészítését is tervezzük, melyeket az iskola házikertjében és a múzeum területén helyezünk majd ki.

A program lebonyolításában Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre lesz a segítségünkre, mivel ő szakértőként már többször vett részt rovarhotel építésben. Az elkészítés során a rovarok és a beporozók hasznosságáról is fogunk beszélgetni a gyerekekkel.