Munkácsy Mihály Múzeum a jövőben is számos programmal várja az érdeklődőket

Munkácsy Mihály Múzeum a jövőben is számos programmal várja az érdeklődőket

Eredményes évet zárt a Munkácsy Mihály Múzeum. Az intézmény 2022-ben több nagyszabású kiállításnak is otthont adott, ráadásul elnyerte az Év múzeuma díjat a nagy múzeumok kategóriájában.

2022-ben számos kiállítás nyílt meg a múzeumban, júniustól "A Terrakotta hadsereg- egy császár üzenete" című tárlatot tekinthették meg az érdeklődők. Az agyagkatonákat egy cseh cég kölcsönözte a Munkácsy Mihály Múzeumnak, a tárlatot október végéig több mint tízezren látták. 

Az intézmény munkatársai nemcsak a kiállítások megszervezésén és létrehozásán dolgoztak, ebben az évben is számos ásatást végeztek Békés megyében.

Martyin Emília, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint tudományos-muzeológiai osztályvezetője kiemelte, fontos szerepe van a múzeumi háttérmunkának, ami nélkül nem lehet teljes képet kapni az intézmény működéséről. 

– A múzeum alapja a gyűjtemény. Abban különbözünk a többi közgyűjteménytől, hogy mi eredeti tárgyak által közvetítünk kultúrát. A gyűjteményünk hatalmas méretű, leginkább a régészeti összeállítás bővül folyamatosan, amely minden évben kiegészül Békéscsabához, illetve Békés megyéhez kötődő reprezentatív tárgyakkal. A múzeológusok, gyűjteménykezelők ezeket az ajándékozás vagy vásárlás útján beérkező tárgyakat különböző szempontok szerint leltározzák – mondta Martyin Emília. 

Minden múzeum történetében az egyik legnagyobb elismerésnek az Év múzeuma díj számít. A békéscsabai intézmény múzeumfejlesztési eredményeiért, új, állandó kiállításáért, kiadványaiért és a határon túli szakmai kapcsolatok ápolásának elismeréseként a nagy múzeumok kategóriában nyerte el a kitüntető címet 2022-ben.

Nagy Éva, az intézmény közművelődési múzeumpedagógiai osztályvezetője elmondta, hogy számos programot tudhat maga mögött az intézmény ebben az évben. 

– Nagyon fontosnak tartom megemlíteni a Munkácsy Negyedhez kapcsolódó programokat. Ebben az esztendőben három nagy rendezvényben is részt vettünk. Az első a városi gyermeknapi program volt, a másik a nyárindító hétvége, a harmadik pedig az őszköszöntő fesztivál – tájékoztatott Nagy Éva.

A múzeumok éjszakája mindig kiemelkedő rendezvény az intézmény számára, hiszen ilyenkor szélesebb kör is megismerheti  a múzeum munkáját, a szervezők nemcsak a legkisebbeknek, hanem minden korosztálynak készülnek programmal. A nap végén az érdeklődők több alkalommal is láthattak fényfestést a múzeum épületén. 

– Készülünk a következő esztendőre. Új kiállításokat építünk, illetve szeretnénk majd megújítani a régi és az állandó kiállításokat egy-egy új elemmel. Beigazolódott, hogy Békéscsaba Munkácsy városa, hiszen 40 képet tekinthetnek meg az idelátogatók a békési megyeszékhelyen – fogalmazott Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

A Munkácsy Mihály Múzeum 2023-ban számos új tárlattal és programelemmel készül a látogatóknak.