Közgyűlés: javuló közbiztonság, vitás Munkácsy-negyed

Közgyűlés: javuló közbiztonság, vitás Munkácsy-negyed

A Békéscsabai Rendőrkapitányság, a hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a nemzetiségi önkormányzatok és a közgyűlés összes bizottsága is beszámolt az áprilisi, ezúttal soros ülésen. Nagy vita alakult ki a Munkácsy-negyedről és arról, milyen prémium feladatokat…

A Békéscsabai Rendőrkapitányság, a hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a nemzetiségi önkormányzatok és a közgyűlés összes bizottsága is beszámolt az áprilisi, ezúttal soros ülésen. Nagy vita alakult ki a Munkácsy-negyedről és arról, milyen prémium feladatokat kapjon a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Azok, akik szeretnének betekinteni az előterjesztésbe, ezen a linken érhetik el az önkormányzati dokumentumtárat.

 

Javuló statisztikákról számol be a Békéscsabai Rendőrkapitányság

Már megszokhattuk, hogy az áprilisi közgyűlés a beszámolóké. Kezdésként a Békéscsabai Rendőrkapitányság 2016-os összegzője került a grémium elé, amelyből kiderül: közel 26 százalékkal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma, vagyis 1535-ről 1931-re nőtt ez a szám. Ezt befolyásolta a 2011-ben, a Szarvasi Rendőrkapitányság által indított és közokirat hamisítás miatt tavaly befejezett azon eljárás, amelyben 436 rendbeli, valamint a Debreceni Rendőrkapitányság által 2013-ban, csalás miatt indult és 2016-ban befejezett azon eljárás, amelyben 218 rendbeli bűncselekmény elkövetését regisztrálták Békéscsaba vonatkozásában.

A közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma 2015-höz képest a kapitányság illetékességi területén 8 százalékos, a megyeszékhelyen közel 10 százalékos csökkenést mutat.

Összesen 38 esetben indult eljárás testi sértés miatt, ebből 20 volt súlyos testi sértés. Csökkent a garázdaság bűncselekmények száma, 46-ról 37-re, az elmúlt hét évben nem volt még ilyen alacsony ez a szám. Csökkent a lopás és betöréses bűncselekmények (2016-ban 613, 2015-ben 641), valamint a zárt gépjárműfeltörések száma is (31-ről 16-ra). 2016-ban 5 rablásos bűncselekmény történt, amely kettővel kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A rongálások száma azonban megugrott, 34-ről 64-re. A kábítószeres visszaélések terén azonban sikerült javítani, 4-ről 1 esetre csökkent ez a szám. Javult a nyomozásereményességi mutató, a közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 2,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, de az elmúlt hét évben is a legjobb arányt produkálta.

Tulajdon elleni szabálysértés miatt 428 esetben indult eljárás, amely 28 százalékos csökkenést jelent, ebben az esetben a felderítési mutató is javult, 36 százalékkal. Itt az is látszik, hogy leginkább az őrizetlenül hagyott, kis értékű tárgyakat vitték el az elkövetők, ami nehezíti a felderítést.

A statisztikából az is kiderül, hogy 5,5 százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma (172). Tavaly 6 halálos baleset történt, 104 könnyű, valamint 62 súlyos sérüléssel járó baleset. Közúti balesetekben összesen 195-en sérültek meg. Ittasan 24 esetben okoztak balesetet. A főbb okok között továbbra is az elsőbbség meg nem adása, a sebesség nem megfelelő választása és a kanyarodási hibák szerepelnek. A legtöbb balesetet autósok okozták, őket a kerékpárosok követik, majd a teherautó vezetők következnek. A negatív ranglista végén a segédmotorosok, a gyalogosok és a motorosok szerepelnek. A statisztikából az is kiderül, hogy a legtöbb baleset délután történt tavaly.

Tavaly nyáron bevezették a kerékpáros járőrszolgálatot, amelyet jól fogadott a lakosság. A szolgálatot 34 alkalommal 93 órában, 66 fővel hajtották végre. Összesen 89 figyelmeztetést osztottak ki, egy szabálysértési feljelentést tettek, és 45 esetben helyszínen bírságoltak. A Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai többek között rendezvények biztosításában, illetve bűn- és balesetmegelőzési programok lebonyolításában is részt vettek, de kiemelt szerepet kap munkájukban az áldozatvédelem is.

 

Bede Sándor, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője számolt be előző éves tevékenységükről. Fotó: Tóth Áron

Bede Sándor, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője számolt be előző éves tevékenységükről. Fotó: Tóth Áron

 

A beszámolóhoz Bede Sándor, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője tett szóbeli kiegészítést. Mint mondta, a korábbi évekhez hasonlóan kiegyensúlyozott évet zártak. Békéscsaba a legkevésbé fertőzött bűncselekményekkel, jegyezte meg a kapitány, aki kiemelte, hogy csak Salgótarján előzi meg a békési megyeszékhelyet. Hozzáfűzte: az elmúlt évek legjobb eredményét produkálták tavaly, életellenes bűncselekmény nem történt, és sok más téren is javultak a mutatók. Megjegyezte azt is, hogy a térfigyelő rendszer nagyban segítette munkájukat, ennek segítségével többször sikerült lefülelni a tolvajokat. A kapitány arról tájékoztatott, a vagyon elleni bűncselekmények közül a kerékpárlopás a leggyakoribb. Kiemelte azt is: a migrációs tevékenységek miatti állománykiesést a polgárőrséggel együttműködve igyekeztek megoldani, hozzátéve, a Békés megyeiek példásan szolgálnak a határokon.

Békéscsabán a közbiztonsági helyzet jó – jegyezte meg a polgármester. Szarvas Péter (Független) szerint kedvező a kép országos viszonylatban is. Megjegyezte, a közterületen való jelenlét csökkent, a határra való átvezénylés miatt, de fontos a rendőri jelenlét erősítése, vélte a városvezető. „Bízunk benne, hogy ez az átmenet hamarosan megszűnik” – tette hozzá. Gyors, azonnali az intézkedés a kapcsolatfelvételt követően – fűzte hozzá.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) köszönetét fejezte ki a parancsnoknak és az egész békéscsabai állománynak, ugyanakkor ismét felhívta arra a figyelmet, hogy a belvárosban rendbontó egyének zavarják a békéscsabaiak nyugalmát. Mint mondta, erre az a megoldás, ha azonnal bejelentést tesznek a polgárok, hiszen a rendőrség tudja csak megtenni a megfelelő lépéseket.

Takács Péter (LMP) megjegyezte: a megyei jogú városok körében a rendőrség munkájának köszönhetően mindig előkelő helyet foglalt el a város a közbiztonsági ranglistán. Ugyanakkor arra tett javaslatot, hogy emeljék meg a polgárőrségnek nyújtandó támogatást egymillió forinttal, hiszen közös szolgálatot látnak el a rendőrséggel, az állomány egy részét azonban – ahogy a beszámolóban is elhangzott – a határokra vezénylik a migrációval kapcsolatos tevékenységek ellátására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nő a kábítószerfogyasztás, azt kérdezte, ez miből fakad? Az iránt is érdeklődött, lehet-e növelni a kerékpáros járőrök számát, és a „Házhoz megyünk” program milyen eredményességgel zárult?

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) felszólalása, a 7.TV kamerájának szemszögéből. Fotó: Tóth Áron

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) is megköszönte a rendőrség munkáját, emellett szintén a kerékpáros közlekedésre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ők azok, akiknek nem kötelező KRESZ-vizsgával rendelkezniük, ezért javasolta a kormánynak, hogy általános iskolában legyen kötelező kerékpáros ismeretekből vizsgát tenni. Az idősebbeknél ezt már nehezebb megvalósítani, de ebből fakadóan sok balesetet meg lehetne előzni az alpolgármester szerint. Azt kérdezte, lehet-e szakvéleményt készíteni ennek megvalósíthatóságáról? A kábítószerproblémáról azt mondta: mindig jönnek újabb szer-kereskedők, ezért további, fokozott figyelmet kért e téren.

dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) csatlakozva az előtte szólókhoz megköszönte a helyi rendőrkapitányság munkáját. Megjegyezte: Békéscsaba biztonságos város, személyes tapasztalatait megosztva elárulta, egyik ide látogató ismerőse is elismerően szólt a település közbiztonságáról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy új kerékpárutakat tervez építeni a város, így próbálva segíteni a rendőrség további munkáját.

Tavaly beszerzési eljárást folytattak a kamerahálózat bővítésére, de fel kellett mondani a megbízást, mivel azt a tervező nem teljesítette. Emiatt csúszik az új kamerák felszerelése – jelezte a polgármester. Szarvas Péter (Független) ígérete szerint az új eljárás lefolytatása után még idén befejeződhet a soron következő ütem.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) az Illésházi és Trefort utca kereszteződésénél található szórakozóhelyre irányította a figyelmet, ahol mint mondta, sokszor fordul elő atrocitás, rendzavarás -ezt a környéken lakók jelezték az alpolgármesternek, aki emellett szintén megköszönte a rendőrség munkáját.

Miklós Attila (MSZP) szerint az a legfontosabb, hogy milyen a lakosság biztonságérzete. Azt kérdezte, a békéscsabai kapitányság mennyire tud bekapcsolódni a határvadász képzésbe, és azt, hogy a rendészeti képzésben résztvevők megjelennek-e majd a város utcáin?

Fülöp Csaba (MSZP) is megköszönte a rendőri munkát, illetve azt, hogy az egyik Kazinczy utcai szórakozóhelynél folytatott munkának köszönhetően megszűntek a lakossági panaszok. Ugyanakkor felvetette, hogy a Kazinczy és az Őr utca kereszteződésében hamarosan elkészül a zebra, a gépészeti iskola felől azonban a kanyarba nagy sebességgel érkeznek az autósok, lehet-e itt fokozott sebességellenőrzést tartani? A képviselő szerint az Andrássy gimnázium környékén, a Vécsey utcánál is ugyanezt a problémát tapasztalták.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) az áprilisi ülésen

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) amellett, hogy csatlakozott az előtte szólókhoz, arra világított rá, hogy a felsőnyomási, fürjesi, utcáknál azt tapasztalták (Franklin utca környékén), hogy sokan szinte száguldozva közlekednek egyes feltöltetett földes utcákon a sebességkorlátozások ellenére. Ennek megfékezésére kért segítséget.

Bede Sándor kapitány a felvetésekre úgy válaszolt: amint a lakók rendbontást, rendzavarást, vagy bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak, azonnal tegyenek bejelentést, így tudnak ugyanis reagálni. A kábítószerrel kapcsolatos felvetésekre azt mondta: 47 esetben folytattak eljárást, de ha nincs fogyasztás, nincs árusítás sem, folyamatosan ennek felszámolásán dolgoznak. A rendőrkapitányság vezetője a kerékpáros járőrszolgálatról azt mondta: nem kötelező ez a szolgálati forma, a körülmények alapján döntött úgy, hogy bevezetik, amelyhez önkormányzati támogatást kaptak. Mint mondta, örült annak, hogy 6 kollégája vállalta a szolgálatot, ezzel is példát mutatva. Hozzátette: elemzés után tudják eldönteni, hogy kell-e bővítés, Jaminában például megállapodtak a polgárőrséggel abban, hogy közös szolgálatot teljesítenek majd, ezt tervezik a belvárosi polgárőr egyesülettel is. A razziákról Bede Sándor azt mondta: korábban volt példa arra, hogy egyes szórakozóhelyeket bezárattak, bár 2016-ban ilyenre nem volt példa, bár véleménye szerint ez nem azt jelenti, hogy látenciában nem létezik a probléma. Az iskolarendőrök intézkedéseiről nem vezetnek statisztikát, hiszen az ő feladataik közé leginkább a tanácsadás tartozik, főként ebben támogatják a pedagógusokat. A „Házhoz megyünk” programban vagyonvédelmi tájékoztatókat tartottak, amelyre nagy volt az érdeklődés. Egyetértett Hanó Miklóssal abban, hogy nem mindig tudnak fellépni a kerékpáros szabálytalanságokkal szemben, kértek segítséget erre. Hozzáfűzte: a rendőrség próbál mindig új megoldásokat keresni, az óvodásoktól az idős generációkig, hogy segítsenek eligazodni a KRESZ-ben. Mint mondta, több figyelemfelhívó táblát is kihelyeztek, de úgy tapasztalják, nem a szabályok helytelen ismeretével, hanem a kerékpárosok kényelmességével van gond. A súlyos szabályszegéseknél bírságoltak, 521 esetben több mint 2 millió forintértékben szabtak ki büntetést.

Polyák Zsolt, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megköszönte a város támogatását, mint mondta, objektív adatokkal is alá tudják támasztani a lakosság közbiztonságérzetének növekedését. A megfogalmazott kérések ügyében intézkedni fognak, ugyanakkor megjegyezte, ha más ülésen is felmerül egy-egy kérdés, kérés, akkor azt azonnal jelezzék, hiszen csak így tudnak intézkedni. Arról tájékoztatott, hogy a „Házhoz megyünk” program annyira sikeres volt, hogy a Békés megyei rendőrök által felkészített csapat nyerte meg az országos vetélkedőt. Azt is elmondta, hogy április eleje óta egy békés megyei rendőr sem teljesít szolgálatot a szerb-magyar határon, ami véleménye szerint jó hír. Arról is tájékoztatott, hogy a határvadász képzésben részt vettek, mint oktatók – jelenleg Orosházán folyik a képzés 3 osztállyal, két szakasz május 1-én kezdi meg a szolgálatot, de kizárólag a készenléti rendőrség alosztályaként, így ők nem jelennek majd meg az utcákon. A szakképzési centrumban folyó rendészeti képzésről azt mondta, egy kollégája oktatja a szakmai tárgyakat. Van gyakorlati rész, de a főkapitány szerint 14-15 éves fiatalokat még nem kellene kiállítani forgalmat irányítani, hiszen az egy képzett felnőttnek is komoly kihívást jelent.

 

Fülöp Csaba (MSZP) felszólalása az április közgyűlésen. Fotó: Tóth Áron

 

Kaposi László (DK) szerint a rendőrség nem teheti meg, hogy hátra dőljön, hiszen „a bűnözés mindig egy lépéssel előttünk jár”. Megjegyezte, hogy a gazdasági ügyekben lehetnének „bevállalósabbak” a Békés megyei nyomozók, utalva a kistérségi ügyre. Arra emlékeztetett, ő is tett feljelentést, amit átadtak Csongrád megyének, ezért kérdezte, hátrányos vagy előnyös-e, hogy egy másik kapitányság vizsgálja ezeket az ügyeket?

Kocziha Tünde (Jobbik) korábban kért fokozott figyelmet a lomtalanítás időszakára, ugyanis mint mondta, sokszor nem megfelelő magatartással „lomiznak” bizonyos személyek, itt pozitív hozzáállást tapasztalt. Véleménye szerint szerencsétlen időpontban, május 6-án, a ballagásokkor lesz a városi lomtalanítás, ezért kérte a rendőrség segítségét a rendfenttartásban.

Takács Péter (LMP) szerint a beszámoló szerint nem akkora probléma a kábítószeres téma, de személyes beszélgetései nem ezt támasztják alá – ahogy a szóbeli kiegészítés sem. A kerékpáros probléma miatt a képviselő véleménye nyomán fokozott rendőri jelenlétet kellene biztosítani. Pozitívumként értékelte, hogy egyes képviselők saját képviselői alapjukból vesznek a rendőrségnek kerékpárokat, mint mondta, támogatni kellene, ha ilyen kerékpárvásárlási igénnyel fordulna a kapitányság a közgyűléshez.

Polyák Zsolt főkapitány Kaposi Lászlónak úgy válaszolt: a rendőrség nem a „bevállalósság” alapján dönt arról, hogy milyen ügyeket visz, a törvényeknek megfelelően döntenek, és véleménye szerint erről a témáról nem a közgyűlésen kellene beszélni, hanem például a rendőrségen, ahová a képviselő bármikor bemehet feltenni kérdéseit. Mint mondta, bejelenthetnek elfogultságot, hogy ne legyenek félreértések, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság kijelöl egy másik hatóságot. Kocziha Tündének arra tett ígéretet, hogy oda fognak figyelni a felvetett problémára.

Kaposi László (DK) szerint nem kérdezett olyat, ami nem bírja a nyilvánosságot, de köszöni a választ. Úgy vélte, a helyi hatóság jobban beleláthat egy-egy ügybe.

A beszámolót 15 igen mellett egyhangúlag elfogadta a grémium.

 

 

Több tűz, de kevesebb műszaki mentés volt Békéscsabán tavaly

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez 15 település tartozik. Az elmúlt években csökkent a tűzoltó beavatkozást igénylő esetek száma, de a Mezőberényi Katasztrófavédelmi Őrs megalakulása óta lerövidült a vonulási idő is - indul a Békéscsabai Tűzoltó-parancsnokság 2016-os évéről szóló beszámolója. Mint írják, korszerűsödött a gépjárműpark: 2015-ben egy új, HEROS fecskendő, 2016-ban pedig egy Mercedes Sprinter típusú gyorsbeavatkozó állt szolgálatba.

A csabai parancsnokság működési területéről tavaly 510 bejelentkezés érkezett a Tevékenység-irányítási Központba. Ez a szám az előző évekhez képest nem változott. A riasztások többsége I-es vagy I-es kiemelt (vagyis alacsony) fokozatú volt. 16 esetben kellett magasabb fokozatot elrendelni, bár ebből ténylegesen csak 4 esetben volt valóban ilyen súlyossági fokú a helyzet.

A tűzesetek száma csak kis mértékben nőtt, csökkent viszont a műszaki mentések száma. A legtöbbször Békéscsabán vonultak a tűzoltók (320 eset), amit Békés (87) követ. Érdekesség, hogy Csárdaszállásról például egy bejelentés sem érkezett.

 

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz befutó bejelentkezések száma. Forrás: bekecsaba.hu

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz befutó bejelentkezések száma. Forrás: bekecsaba.hu

 

Nagyot ugrott a téves bejelentések száma, amit javarészt az épületek beépített tűzjelzője generált. Szándékos megtévesztés, azaz vaklárma 8 esetben volt.

A békési járás Titán Mentőcsoportja megszerezte a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti minősítést, amely így már alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi szervek támogatására.

Bővült az önkéntes egyesületek száma is: 2015-ben a békéscsabaiak együttműködési megállapodást írtak alá a Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, 2016 végén pedig Újkígyóson elkezdődött az önkéntes tűzoltó egyesület újraszervezése.

Viczián György tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka úgy értékelt, hogy egy átlagos évet zártak. Mint mondta, nőtt a téves riasztások száma és rendhagyó volt, hogy megemelkedtek a lakástüzek száma. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a város támogatásáért és az elismerésekért.

Szarvas Péter (Független) kiemelte, hogy a közelmúltban kapott tájékoztatást arról, hogy a tízemeletes épületek esetében megtörténtek a gyakorlatok, a polgármester egyúttal köszönetet mondott a kiskerteket érintő tüzekkel kapcsolatos megelőző munkáért és azért a tevékenységért, amelyet Békéscsaba biztonságáért végeznek.

Kaposi László (DK) is megköszönte a tűzoltók áldozatos munkáját.

A testület 16 igennel elfogadta a beszámolót.

 

 

Vita a közösségi közlekedés átalakításáról

Az előző ülésen került a közgyűlés elé egy közösségi közlekedésről szóló előterjesztés. Akkor arról született döntés, hogy az áprilisi, soros ülésen döntenek majd a helyi buszközlekedés lehetséges átalakításáról. Azóta lakossági fórumot is tartottak, ahol kikérték a békéscsabaiak véleményét, a véleményeket, kéréseket pedig összegezték.

Szarvas Péter (Független) elsőként kiemelte, a január 1-től életbe lépő új menetrenddel kapcsolatban megfogalmazták az elvárásokat, a cél az, hogy a Jaminában és a Lencsési lakótelepen élők számára kedvezőbb legyen a közlekedés. A polgármester hozzátette: fórumon a lakosok üdvözölték a gondolatot, hogy javítsák a közlekedést, valamint javaslatként felmerült a kérés, hogy egy-egy késő esti városi program után, 23 órát követően segítsék a Jaminába való kijutást.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) elmondta, a pénzügyi bizottság áttárgyalta, a menetrendsűrítés plusz 10 millió forintot, 24 ezer kilométert jelentene. Hangsúlyozta, ha nem akarják eltolni a határidőket, akkor döntsenek arról, hogy koncessziós vagy közbeszerzési szerződést kössön a város, mindkét verzió lehet, csak más a szereplők kockázatvállalása. A frakcióvezető is jelezte, dr. Sódar Anitától, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetőjétől kértek szakértői véleményt.

Szarvas Péter (Független) válaszában elmondta, felkészültek, írásban kértek választ dr. Sódar Anitától.

Dr. Sódar Anita cégvezető elmondta, mindkét verzió jogszerű, egy közbeszerzési eljárásnál nyílt az eljárás, a szolgáltatási koncessziónál nincs szigorú követelményrendszer.

 

 

Szarvas Péter polgármester is mindkét lehetőséget jogszerűnek látja, fenntartja, hogy koncessziós eljárás legyen. Hozzátette, akár most is hozhatnak döntést vagy lehet bizottsági is a döntés.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) egyetért a polgármesterrel a koncessziós eljárással kapcsolatban, megjegyezte, azért indították el időben, mert sok teendő van, jön a nyár, így azt javasolja, hogy döntsön a közgyűlés.

Takács Péter (LMP) szerint, amikor meghirdették, mindig egy pályázó volt. A képviselő kérdésként megfogalmazta, hogy van-e esély több pályázóra, illetve arról érdeklődött, hogy mi lesz a kirendelt szakértő feladata?

Szarvas Péter (Független) elmondta, egy öt éves szerződést kínál a város, ami nem lesz veszteséges, ha jó a szolgáltatás, mert mint megrendelő, a város a felmerülő költségeket fizeti. A városvezető jelezte, azért kértek szakértőt, hogy ebben a fontos döntésben ne kövessenek el hibát, a szakértő végigkövetheti a folyamatot. Leszögezte, nem maradhat szolgáltató nélkül a város, ugyanakkor az számára is kérdés, hogy tud-e a város olyan pályázatot kiírni, ami  vonzó lehet.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz) hangsúlyozta, az volt a cél, hogy minél gyorsabb legyen az eljárás, Takács Péter kérdésére válaszolva hozzáfűzte, ugyanúgy nyílt a pályázat mindkét esetben.

A testület a módosító javaslattal együtt 17 igennel elfogadta a javaslatot.

 

 

Átveheti a DAREH a hulladékszállítási feladatot Békéscsabán

Azonnali hatállyal, április 11-én visszavonta a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megfelelőségi tanúsítványát a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt.. A csabai vállalattal még 2014 decemberében kötötte meg az önkormányzat a közszolgáltatási szerződést. Ez több kérdést is felvet a jogalkalmazást illetően. A város állásfoglalást és tájékoztatást kért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárságától, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Zrt.-től arról, ilyenkor mi a teendő. Április 20-án aztán két, erről szóló tájékoztató anyag jelent meg az NHV honlapján. Ezen a napon indultak meg a tárgyalások a DAREH társulás, a DAREH Bázis Zrt., a Békéscsabai Hulladék Nkft. és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezetői, az önkormányzat képviseletében Nagy Ferenc alpolgármester és a jogi csoport, illetve a városüzemeltetési osztály vezetője és munkatársai közt.

A DAREH társulás elnöke jelezte, hogy amennyiben a közgyűlés azt a döntést hozza, hogy DAREH Bázis Zrt. lássa el a jövőben a közszolgáltatást, az azonnal rendelkezésre áll.

A DAREH Bázis Zrt. kész együttműködni és szerződést kötni a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási NKft-vel, hogy ez utóbbi alvállalkozóként működjön közre a feladatellátásban. A DAREH illetve a DAREH Bázis Zrt, valamennyi, az önkormányzat hatályos rendeletében foglalt feladatot vállalja.

Ugyanakkor a DAREH Bázis Zrt. üzleti tervében rögzített finanszírozási feltételeken nem tud és nem kíván változtatni, mert eddig minden érintett önkormányzati közszolgáltató tudomásul vette a feltételeket. Az egyeztetésen kialakult álláspont szerint az lehet a megoldás, ha a jelenlegi közszolgáltató, kezdeményezné alvállalkozójával, a TAPPE Kft.-vel a közbeszerzési eljárásban megkötött szerződésének módosítását, az időközben bekövetkezett jogszabályi módosítások, a megváltozott műszaki követelmények és a DAREH Bázis Zrt által ajánlott finanszírozási feltételek miatt. A Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a DAREH Bázis Zrt. közötti szerződéstervezet tartalma, illetve a Tappe Kft-vel, mint alvállalkozójával kötött szerződés módosítására vonatkozó megegyezés ismeretében lehet és a szükséges majd a közgyűlésnek a döntést meghoznia a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés felmondásának időpontjáról és feltételrendszeréről.

 

 

Szarvas Péter (Független) kiemelte, lényeges változás történt ezen a területen, így kötelező lenne átgondolni a jövőben, hogy miként működjön a hulladékszállítás. A városvezető hangsúlyozta, hogy a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit kft. nem végezhet ilyen feladatot, viszont velük van szerződés, az lenne a feladat, hogy minimalizálják a város költségeit.

Takács Péter (LMP) számára nem derült ki, hogy miért vonták vissza a megfelelőségi tanúsítványt és az sem egyértelmű, hogy fenntartható-e hat hónapig a jelenlegi megoldás, hogy a város megfontolt döntést hozzon.

Szarvas Péter (Fidesz) megjegyezte, összesen 88 szolgáltatótól vonták meg a megfelelőségi tanúsítványt, jelenleg 21 cég rendelkezik azzal. A városvezető szerint nem lehet halogatni a döntést, hat hónap áll rendelkezésre, két út lehetséges: a DAREH Zrt.-re bízzák vagy más szolgáltatót keres a város a feladatra. A május végi közgyűlésre jóval részletesebb anyaggal kell készülni, hogy lássák, milyen irányba kell lépni.

Takács Péter (LMP) javasolná, hogy töltsék előkészítéssel ezt a hat hónapot, véleménye szerint nem mindegy, hogy milyen feltételekkel dolgoznak együtt akár a DAREH Zrt.-vel, akivel annyira nem gördülékeny a kapcsolat.

Szarvas Péter (Független) hangsúlyozta, a helyzethez gyorsan kell alkalmazkodni, minél kevesebb költséggel úgy, hogy a lakosság által eddig tapasztalt szolgáltatás minősége ne romoljon.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) felvetette azt is, hogyha a Tappe Kft.- vel fel kell mondani a szerződést, akkor az kinek a hibájából történik. A frakcióvezető szerint két lehetőség van: vigyék a szolgáltatást, és nem lesz beleszólása a városnak, de a szolgáltatásnak minimum ilyennek kell lennie. Hozzáfűzte, jelenleg 40 millió forintba kerül a szolgáltatás, így nem szólhatnak bele, csak aztán hozzájuk jönnek a lakosok a kérdésekkel. A másik verzió szerint alvállalkozóként kapcsolódhat be a DAREH Zrt. a Tappe alá, és egy kockázatmegállapítással születhetne megállapodás a Tappe Kft.-vel. Véleménye szerint, tárgyalásokat kellene folytatni arról, hogy a Tappe belemegy-e egy osztozkodásba, akkor a város pluszban is kijöhet a történetből. Hozzátette, mindenki kompromisszum kész, hogy jobb legyen a szolgáltatás.

Szarvas Péter (Független) a Tappe a Hulladékgazdálkodási Kft-vel áll szerződésben, a városvezető szerint értük nem kell aggódni, megtalálják a számításaikat, de természetesen tárgyalni kell velük.

Miklós Attila (MSZP) nem látja biztosnak a város helyzetét ezen a területen, a képviselő szerint a városnak is szüksége van a gyors alkalmazkodásra.

Szarvas Péter (Független) hozzátette, egy ilyen bonyolult működésben át kell gondolni minden lehetséges következményt, hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy a szolgáltatás megmaradjon.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint ez egy kényszerhelyzet, másrészt eredményt is hozhat, de akkor nincs lehetőség az alkudozásra. Az alpolgármester szerint arra kell garancia, hogy lesz-e plusz követelés, ebből a szempontból is jó lenne, hogy több szavazata lenne a városnak a társulásban.

Nagy Ferenc (Független) alpolgármester leszögezte, ez egy gyors reagálást kívána testülettől, ugyanakkor az a legfontosabb, hogy leüljenek a DAREH Bázis Zrt.-vel, hogy a szolgáltatás színvonala ne csökkenjen. Hozzátette, lehetőségünk van arra is, hogy más szolgáltatóval kössenek szerződést, például Heves megyéből, de fontos, hogy részben helyi vállalkozó legyen. A Tappe Kft.-val való tárgyalás mellett fontos, hogy a DAREH milyen feltételekkel működne együtt.

A testület 14 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.

 

 

Vita a Szervezeti és Működési Szabályokról

Módosította a grémium az SZMSZ-t, ami körül hevesebb vita alakult ki.

Takács Péter (LMP) elsőként a delegációkijelölés kapcsán érdeklődött, hogy volt-e valamilyen zavar a működésben ezen a területen, mert ő például nem értesült ezekről a lehetőségekről. Másrészt módosító javaslatban jelezte, mindig szokott olyan javaslatot tenni, miszerint minden képviselőnek legyen előterjesztési joga, megjegyezte, jelenleg négy képviselő kivételével mindenkinek van ilyen opciója. Hozzáfűzte, a testületbe a szavazatok alapján került be minden képviselő, ezért is bátorkodott ilyet javasolni. Kiemelte, volt ilyen korábban is, fél évente hozott egy előterjesztést, nem kell megijedni, hogy sok előterjesztést hozna a testület elé.

Szarvas Péter (Független) a delegációjelölést illetően kiemelte, ismerni kell a szokásokat, a legtöbb meghívás a városvezetőhöz fut be. Elmondta, a város érdekében szervezett utak fontosak, ha ideje engedi, akkor elmegy. Hozzátette, azokra az utakra szeretnek menni a képviselők is, ahol érdekes helyekre vezet az út, ugyanakkor példaként megjegyezte, hogy a május 11-14. közötti székelyudvarhelyi útra egyedül Bíró János jelentkezett. Ha a testület szándéka az, hogy a Nemzetiségi, Érdekegyeztető, Külkapcsolati és Egyházügyi (NÉKE) Bizottság döntsön, akkor legyen így a jövőben.

Nagy Ferenc (Független) megjegyezte, bőven vannak feladatok, ezért sem élt ilyen lehetőséggel az eddigiekben.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) szerint is döntsön a NÉKE Bizottság.  A külföldi meghívásokkal kapcsolatban volt több helyen volt kimutatás, hogy ki, mennyiért, hova ment. Takács Péternek megfogalmazott válaszában kiemelte, mindenki megszólításra kerül ilyenkor.

Kaposi László (DK) az előterjesztési joggal kapcsolatban megjegyezte: az, hogy szavazatok alapján kerültek be a testületbe, azt is magával hozza, hogy a szavazók elvárnák tőlük azt, hogy ők is tegyenek előterjesztést. A DK képviselője szerinte sem kéne attól tartani, hogy sok előterjesztést hoznának. A delegációba való jelölés kapcsán elmondta, nem érkezett meghívás, csak akkor kapott ilyet, amikor más nem ért rá, szerinte is döntsön a bizottság.

Takács Péter (LMP) nem gondolná, hogy érdektelenség áll fenn a székelyudvarhelyi látogatást illetően, amikor megkeresték, ő is elvállalta. Elárulta, most olyan rendezvény van a Lencsési Közösségi Házban, ami miatt nem tudja vállalni az utazást. Hozzáfűzte, 2007-ben volt Ungváron, de lehet, hogy tényleg abc-sorrendben történik a megkeresés. A képviselő a korábbi megoldást idézte, amikor a polgármester a bizottsággal egyetértésben jelölte ki a delegációt.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) elmondta: a kezdeményezés tőle ered, pont azért, hogy mindig eleget tegyen a város a meghívásoknak.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) megjegyezte, összesen egy megyei jogú város van, ahol az előterjesztési jog nem úgy van, mint Békéscsabán. Hozzátette, magánúton sokat járt Erdélyben, arra kérte a polgármestert, hogy ne hegyezze ki a kérdést erre a székelyudvarhelyi útra.

Szarvas Péter (Független) válaszában megerősítette, csak azt a tényt állapította meg, hogy erre az útra csak Bíró János jelentkezett.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, minden SZMSZ-nél előkerül, hogy ki tehet előterjesztést. Kiemelte, amikor megválasztják a képviselőket, akkor Békéscsaba fejlődéséért dolgoznak. Megjegyezte, mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy frakcióra lépjen, amikor rájuk szavaztak az állampolgárok. Ráerősített, a Fidesz-frakció nem gördít akadályt az elé, hogy más is frakciót alakítson, erről nem az SZMSZ tehet.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) megjegyezte: nem tudja, hogy miért nem szeretik egymást az ellenzéki képviselők. Takács Péternek válaszolva elmondta, nincs mögötte 2000 szavazat, a párt neve alatt induló 12 induló képviselőkre érkezett ennyi.

Takács Péter (LMP) a választói törvényre hivatkozott, miszerint lecsökkentették a listán bejutó képviselők számát, véleménye szerint nem történne nagy dolog, ha minden képviselő kapna előterjesztési jogot.

Kaposi László (DK) Kiss Tibor alpolgármester hozzászólására reagálva megjegyezte, a frakcióalakítás nem szeretet kérdése, ugyanakkor továbbra sem érti, hogy miért hadakozik a Fidesz.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett: 2013-ban változtatták meg a törvényt, de korábban sem sikerült egyéni képviselőként bejutni a testületbe.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) megerősítette, nem a szeretet tartja össze a frakciót, Kaposi László képviselőtársának megjegyezte, egy pártszövetség képviselőjeként jutott a testületbe. Az ellenzéki képviselőknek felvetve elmondta, hogy hárman miért nem fognak össze, ha találnának egy közös célt. A Fidesz-frakciót a közös cél, a közös gondolkodás tartja össze, hozzátette, a frakciót érintő személyeskedéstől tartózkodjanak a képviselőtársak.

Kaposi László (DK) szerint, ha jelentősége lenne, akkor frakcióra lépnének, csak a kardoskodást nem érti: miért ellenzi ezt a Fidesz.

Miklós Attila (MSZP) egy összeesküvés-elmélet előadása után megerősítette, ő is Békéscsabáért akar dolgozni. Kiemelte, a lakosok érdekeinek képviseléséhez hozzájárulhat az, hogy van előterjesztési joga.

Takács Péter módosító javaslatát 8 igen, 5 nem és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el a testület.

A határozati javaslatot 12 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők.

 

 

Eredményesen zárta a tavalyi költségvetési évet a város

Elkészítette az önkormányzat a 2016-os évről szóló költségvetési beszámolóját. Ebből kiderül: az eredeti, 16,9 milliárd forintos előirányzattal szemben 24,4 milliárd forintra hízott a költségvetési előirányzat. Az előterjesztés szerint a tavalyi évet az önkormányzat eredményesen zárta, amihez hozzájárult az is, hogy a város 16 pályázatot nyert a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) felhívásain. A támogatási előlegek még tavaly megérkeztek (5,6 milliárd forint), ebből a 2016 december 31-ig teljesített kiadás 99,9 millió forint volt. Az előző évben 450 millió forintos fejlesztési hitelt vett fel a város, amelyhez megkapta a kormányzati engedélyt, a bankkal pedig megkötötték a hitelszerződést. Ebből közel 171 millió forintot hívott le eddig az önkormányzat. A Modern Városok Programból 2 millió forintot kapott a város 2015 végén, ennek felét kamatozó kincstárjegybe fektették.

A helyi adókból 2016-ban 3,7 milliárd forint folyt be, az önkormányzat központi alrendszeréből pedig 3,3 milliárd forint származik.

Tavaly az önkormányzatnak a 24,4 milliárd forintos tervezett kiadásával ellentétben 15,3 milliárd forintban realizálódott ez az összeg. A 2016-ból 6,3 milliárd forint maradványösszeggel számol a város.

Békéscsaba önkormányzatának mérlegfőösszege 97,7 milliárd forint 2016-ban, amely az előző évihez képest közel 25 százalékkal nőtt.

dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) az áprilisi közgyűlésen

dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) szerint ez az igazság pillanata, most látszik világosan az, hogyan alakultak a 2016-os költségvetés számai. A fő összegre és a sikeres pályázatok forrásaira való emlékeztetés mellett azt mondta: ilyen szakszerű előterjesztést még nem olvasott az elmúlt több mint két évtizedben, ezért dicséret illeti a pénzügyi osztályt. Amellett, hogy a tavalyi költségvetés feszes volt, túlteljesített a város – amiért köszönetet mondott a képviselő többek között a helyi vállalkozásoknak. Azt is megjegyezte, hogy Békéscsaba egyre inkább vagyonosodik. Kiemelte a Csaba baba, a Csaba kártya és a Békéscsaba hazavár programokat.

Takács Péter (LMP) szerint is mindent megtett annak érdekében a pénzügyi osztály, hogy a stabilitás megmaradjon. Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy volt olyan időszak, amikor a város nem vagyonosodott, ilyennek véli a kórház államosítását. Emellett azt mondta, nem kell szomorkodni amiatt, hogy a túltervezést és a vagyoni bevételeket nem sikerült teljesíteni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentős, 160 millió forint a helyi adótartozás, kérdezi, ennek mi az oka.

Bacsa Vendel úgy tudja, a honlapon fent van az adótartozók listája.

Takács Péter (LMP) Szarvas Péter megjegyzésére, miszerint a nem vagyonosodás időszaka még akkor volt, amikor az LMP-s képviselő egy pártban ült dr. Kerekes Attilával az MDF-ben, úgy reagált, hogy ő a 2012-es államosításra gondolt, és nem arra, amikor a polgármester még a Fidesz tagja volt.

13 igen, 4 tartózkodás ellenében fogadták el az előterjesztést.

 

 

Mobilalkalmazás készült a békéscsabai defibrillátorokról

Képviselői javaslatra készült el egy olyan lista, amely összegzi a Békéscsabán található defibrillátorokat, ehhez mobilalkalmazás is készült – tájékoztatott prezentációban Sznyida László, az önkormányzat marketingcsoportjának vezetője. Mint mondta, nehéz dolguk volt, mert kevés olyan cég létezik, amely ilyen applikáció fejlesztésével foglalkozik, és teljes adatbázisuk sem volt korábban. Nincs jogszabályi előírás arra, hogy hová kell bejelenteni az ilyen készülékeket, ezért a város megkereste a cégeket, rendelkeznek-e ilyen eszközzel. 11 helyről érkezett visszajelzés, amit továbbítottak a fejlesztéssel foglalkozó cégnek. IOS-re és Androidra is telepíthető lesz a térkép, amely ingyenesen lesz elérhető. A főmenüben két gyorshívás: mentő és rendőrségi hívószám található, illetve maga a térkép, amelyen feltüntették a készülékek elérhetőségének helyét, navigációval együtt.

Viszonylag egyszerű az applikáció – jegyezte meg a polgármester, aki szerint életbevágó a gyorsaság szívleállás esetén.

Kutyej Pál (Fidesz-KDN) szerint finomítani lehetne még az alkalmazást. Azt kérdezte, be lehet-e építeni azt, hogy hány percbe telik a legközelebbi defibrillátorhoz való eljutás?

Ezt a GPS navigáció jelezni fogja – válaszolt a csoportvezető.

 

Így néz ki az okostelefonokon elérhető, a békéscsabai defibrillátorok elhelyezkedését mutató applikáció (Fotó: Ujházi György)

 

A honlapon hol lehet majd megtalálni a tervezetet? Elég körülményes most elnavigálni a bekescsaba.hu-n – jegyezte meg Tímár Ella (Fidesz-KDNP).

Alapvetően mobilos elérhetősége lesz az applikációnak, a honlapon nem tennék közzé, legfeljebb a térképet – közölte Sznyida László.

Szarvas Péter (Független) azt ígérte, minden képviselőnek elküldik majd az alkalmazásról szóló prezentációt.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) azt is megjegyezte, például az iskolákban lehetne népszerűsíteni az alkalmazást, hogy az minél többekhez eljusson.

Ez tervben van  - közölte Szarvas Péter (Független), hiszen a fiatalok többsége használ mobiltelefont.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) szerint a városi televízióban is be lehetne mutatni az alkalmazást, de kérdéses számára, hogy mikortól lesz elérhető az applikáció?

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) szerint nem volt túl nagy az információközlési hajlandóság a vállalkozások részéről. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a bekescsaba.hu gazdasági hírei között 2012-es a legfrissebb hír, ezért kérte, a város honlapja legyen aktuális, hiteles.

Sznyida László arról tájékoztatott, hogy májusra ígérték az alkalmazás elkészültét, a prezentációt pedig felrakják a városi honlapra.

 

 

Óvodai konyhát fejlesztene az önkormányzat

Központi költségvetési forrást igényelhet a város önkormányzati tulajdonú, fenntartású és működtetésű óvodai gyermekétkeztetést szolgáló főző-, befejező, melegítő-tálaló konyha és a kapcsolódó kiszolgáló helységek létrehozására vagy bővítésére, fejlesztésére. Ezen belül kapacitásbővítésre, új konyha létrehozására, infrastrukturális felújításra, felújításra, akadálymentesítésre, vagy akár étkező, étterem fejlesztésére, új építésére is hívható le forrás. Az alcélok esetén a beruházási összköltség feléig eszközbeszerzésre is igényelhető támogatás. Pályázóként legfeljebb 40 millió forintot lehet igényelni, azzal a kitétellel, hogy egy óvodai ellátásban részesülő étkeztetett gyermekre számított igény nem haladhatja meg a 800 forintot. A minimálisan biztosítandó saját erő mértéke a pályázó egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességétől is függ, ami Békéscsaba esetében 34.599 forint/fő, így a fejlesztési költség 25 százalékát önerőből kell biztosítani.

Az előterjesztő azt javasolja, hogy a Gyermekélelmezési Intézmény Orosházi út 32. szám alatti óvodai napköziotthonos konyhájának fejlesztésére igényeljenek forrást, ahol a szellőztetésre szereznének be egy energiatakarékos, hővisszanyerővel rendelkező berendezést, de le kell cserélni az épület alumínium elektromos vezetékeit, és egyebek mellett korszerűsíteni kellene a világítást is. Ezen kívül gázüzemű ételfőző üstöt, motoros alapgépet, burgonyakoptató gépet, elektromos kombinált sütő-párolót, két teleajtós hűtőszekrényt, szállító és tároló igényeket, illetve zöldséges hűtőkamrát is beszereznének.

A grémium két változat közül választ: az “A” variáns szerint az igényelhető teljes támogatás, valamint a kötelező saját forrás figyelembevételével a fejlesztés teljes összege 54 millió forint, ebből 40 millió lenne a támogatás, 14 millió pedig az önerő. A “B” változat tervezett összköltsége 36 millió forint (27 milliós támogatási igény és 9 millió forint önerő mellett), a műszaki tartalom csökkentése mellett (az eszközbeszerzésnél a kombinált sütő-párolón kívül semmit nem vennének meg).

A szakbizottság bizottság az ”A” változatot javasolta elfogadásra, ezt a közgyűlés 17 igennel, egyhangúlag elfogadta.

 

Mérlegen a Munkácsy-negyed fejlesztési koncepciója

A Modern Városok Bizottság elé kerülhet a Munkácsy-negyed fejlesztési koncepciója, amint közgyűlési határozat születik annak elfogadásáról és támogatásáról. A mintegy 80 oldalas anyagot a Magyar Turisztikai Ügynökség iránymutatása alapján készítették el.

A Munkácsy-negyed fejlesztés becsült projektköltsége 4,1 milliárd forint, amit részben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból oldanának meg (1,4 milliárd forint). A fennmaradó összeget a Modern Városok Programból hívnák le, három ütemben, 2019-ig. A beruházást 2018 harmadik negyedévében kezdhetik el. A Munkácsy-negyed fejlesztés egy vezető eleme annak a turisztikai kínálatcsomagnak, amely a meglévő értékek: a két ütemben lezajlott belváros rehabilitáció, az Agóra pályázat keretén belül átadott Csabagyöngye Kulturális Központ, a kolbásztematikával élményt adó CsabaPark, a Csabai Sörfesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál, valamint a közeljövő fejlesztési: a CsabaPark II. és III. ütem, az egyedülálló sportkomplexum létrehozása, a Wenckheim-kerékpárút összességét jelenti - írja az előterjesztés.

Takács Péter (LMP) arra emlékeztetett, hogy több mint négymilliárdot költenének a fejlesztésre, ez véleménye szerint irdatlan összeg, ezért nem mindegy, a város ezt hogyan költi majd el. Szerinte hiányos és aggályos az elkészült dokumentum, nem látja garanciáját például annak, hogy rentábilisak lesznek az attrakciók. Úgy tűnik számára, mintha nem békéscsabaiak írták volna az anyagot, hiszen olyan részletek szerepelnek benne, miszerint egyes attrakciók zöldfelületei jellegtelenek. Felhívta arra a figyelmet, hogy a helyi egyetemistákkal is kalkulál a dokumentum, pedig az előző üléseken épp arról beszéltek, hogy a főiskola hallgatóit eddig nem igazán sikerült bevonni a város életébe. A képviselő véleménye szerint hihetetlenül erős marketing kellene ahhoz, hogy ide lehessen vonzani a turistákat. Nem volt számára egyértelmű az sem, hogy átkerül-e a bábszínház a Beliczay-kúriába, vagy sem, ugyanakkor véleménye szerint jónéhány tétel túl van árazva, a rőzsehordó asszony szobrát pedig nem az Aradi Vértanúk ligetében kellene elhelyezni. A képviselő azzal zárta sorait, hogy a négymilliárd forintot úgy kellene elkölteni, amivel garantálni lehet, hogy a helyi turizmus fellendül.

Szarvas Péter (Független) szerint ez egy olyan projekt, ami a Munkácsy-hagyatékra alapozna, ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a koncepció is alapot nyújt. Számos olyan infrastrukturális fejlesztést tartalmaz, ami jelenleg nincs meg a városban. A polgármester hozzátette: egyik gyengepontja az anyagnak a Beliczay-kúria, amely jelenleg magánkézben van, arra egyelőre nincs szándék, hogy állami pénzt kapjanak annak megvételére. Ha a kúria önkormányzati tulajdonba kerül, az a terv, hogy a bábszínházat oda költöztessék, a felújítandó kúria melletti, újonnan építendő épületbe.

Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) megjegyezte: a Munkácsy-negyed terve már közel egy évtizedes. Ő is úgy gondolja, hogy a közel egymilliárdos forrás egy magántulajdonban lévő ingatlanra nem lenne felelős döntés, de ha turisztikai célokban gondolkodik a város, érdemes megnézni a város honlapját is – tette hozzá. Ismét arra emlékeztet, hogy nem frissül a bekescsaba.hu, fontos lenne, ha rendbe lenne téve, turisztikai szempontból is.

A jegyző létrehozott egy munkacsoportot a honlap megújítására – jelezte a polgármester.

Timár Ella (Fidesz-KDNP) szerint az előttünk lévő anyag csak egy előzetes, egy programterv. Véleménye szerint jó az irány, de vannak még hiányosságok, ezért egy marketingre vonatkozó stratégia elkészítését kérte.

Kisebb vita után a polgármester megjegyezte, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület feltűnés nélkül dolgozik, amit nagyobb aktivitásra kellene sarkallni. Szarvas Péter szerint összefogva mindazokkal, akik szeretnének tenni a városért, jó lesz az irány.

Takács Péter (LMP) szerint megnyugtató, hogy csak akkor helyezik át a bábszínházat, ha már önkormányzati tulajdonban lesz a kúria. A molnár ház megvásárlását, felújítását is támogatja, véleménye szerint ott egy jó koncepció készült, amit elő kellene venni és bele kellene építeni ebbe az anyagba. Felhívta a figyelmét arra, hogy a pécsi Zsolnay-negyedhez hasonlítani a Munkácsy-negyedet nem szerencsés, nem egy a súlya a kettőnek. Kérdezte, a Körös Hotellel mi lesz? Véleménye szerint nem lenne jó úgy járni, mint a turisztikai főpályaudvarral azt követően, hogy már elköltötték a több mint négymilliárd forintot, felvettek 6 új munkatársat.

Miklós Attila (MSZP) támogatja az ötletet, azt várja tőle, hátha megnyitják a hajót, központtá válik a Csabagyöngye, megújul a múzeum és az emlékház. De véleménye szerint arra is figyelni kellene, hogy amennyiben ennyi pénzt költenek, annak olyan hozadéka is legyen, hogy nőjön a turisztikai bevétel, a munkahelyek száma, az idegenforgalmi adó. A politikus szerint többre mennének, ha megépítenék a világ legnagyobb gémeskútját, felhúzzák a turistákat a tetejére, hogy körbenézzenek, teletömik őket pálinkával és kolbásszal, elveszik a pénzüket, majd hazaeresztik őket. A képviselő nem látja, hogyan hoz ide akár nyolc látogatóval többet a fejlesztés a városba.

Nem egyszerű összehozni azokat a szakembereket és azokat az ötleteket, amelyek az anyagban helyet kapnak – fogalmazott Szarvas Péter (Független). A polgármester szerint jó attrakciók vannak a koncepcióban, és úgy véli, azért jó a negyed ötlete, mert máshol ilyen nincs. Pécsett a Zsolnay család tevékenysége a jelentős, de Munkácsy életműve még nincs a helyén – tette hozzá a városvezető.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) azt jegyezte meg, örül neki, hogy ilyen sok a szakértő a grémiumban, kár, hogy kevés a pozitív hozzászólás. A tartalommal való feltöltés az önkormányzat dolga, arra kérte a képviselőket, hogy hozzák az ötleteiket. Nincs abban szégyellnivaló, ha jól működő dolgokat szeretnének mintául venni – tette hozzá a képviselő, aki szerint szakmai egyeztetések még szükségesek, finomításra szorulnak.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) szerint jó lenne, ha nem csak kritika lenne a közgyűlésen. Az alpolgármester hozzátette: érti a szarkazmust, de a gémeskút ötletét túlzásnak érzi. Közel tízéves tervekről van szó, módosítani lehet rajtuk, de ne szólják le azokat - fogalmazott. Mint mondta, szeretne a város létrehozni egy kulturális negyedet, megújítani egy városrészt, aminek csodájára járnának. Véleménye szerint komoly előkészítésről van szó, több hónapos munkája ez az anyag sok embernek, valamivel pedig a kormány elé kell menni.

Nem csak az önkormányzat szakemberei, hanem a turisztikai ügynökség munkatársai is hozzátettek az anyaghoz, akik szintén tettek javaslatokat. Lehet még formálni rajta – fogalmazott a polgármester. Szarvas Péter (Független) szerint a Wenckheim kerékpárút, a CsabaPark újabb üteme is napirenden van, ami tovább növelheti a város vonzerejét.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) nem látja hangsúlyosan, hogy lenne terv egy alkotóműhely létrehozására, hiszen egy festő életművéről van szó.

Varga Tamás osztályvezető válaszában kifejtette, a felvetett javaslat szerepel a programban, festőművészek kétszeri bemutatkozási lehetőséget kapnának, a műhely pedig beilleszthető a fejlesztési keretbe.

Kaposi László (DK) is túlárazásokat lát a dokumentumban. Mint mondta, támogatja a hagyományőrzést, de azt szerényebben kellene tenni. Hozzátette: nem tud új ötletet adni, ami tömegével mozdítaná meg a turistákat.

„Nem érdemes kicsit álmodni, hiszen Békéscsabán egy Munkácsy-negyed kialakításához kell némi grandiózusság” – fogalmazott a polgármester. Arról is beszélt, hogy amennyiben van arra lehetőség, hogy összegyűjtjsék az ötleteket, akkor azt meg kell tenni.

Az lenne a legjobb, ha a Munkácsy-trilógia nem Debrecenben, hanem Békéscsabán lenne kiállítva. Békéscsabán jelenleg 28 Munkácsy-kép van, de látogatottságban messze le vagyunk maradva – jegyezte meg a polgármester.

Lassan minden állami lesz – jegyezte meg Kaposi László (DK). Az összevetés a kolbászfesztivállal szerinte nem egy kategória, csak azért, mert néhány képviselőtársával együtt félnek a nagy számoktól, vannak annyira csabaiak, hogy tudják, fontos Munkácsy örökségének népszerűsítése.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) szerint „nem kellene cikizni egy elég jól előkészített anyagot”. A képviselő szerint a belföldi turizmust kellene erősíteni, nem a külföldit. Megkérdezte ugyanakkor, hogy a szeptemberi kormányhatározat után készülnek-e el a tanulmánytervek?

Szarvas Péter (Független) a folyamatot sorolva elmondta: először az MVB bizottság dönt arról, hogy jó-e vagy sem az ötlet, és tud-e rá forrást biztosítani a kormány. Hozzátette: a város     sok projektötlete célegyenesben van már, reméli továbbá, hogy halad a többi is. Azt is elmondta, hogy az infrastruktúrafejlesztéseknél akkor tudnak továbblépni, ha kiderül, mekkora összeget tud biztosítani a kormány. A polgármester bizakodó, szerinte nem fogják „szétcincálni” az ötletet. A Munkácsy-negyed fejlesztésének egy része TOP forrásból jöhet létre, aminek már vannak konkrétumai – jegyezte meg a városvezető.

Hanó Miklósnak az a kérése, hogy kerüljön be az anyagba a festőművészetről szóló javaslata.

A pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság módosító javaslatát, miszerint a Beliczay-kúriával kapcsolatos fejlesztés kizárólag a város általi megvásárlás esetén támogatandó, 12 igen és 1 nem, 1 tartózkodás ellenében fogadták el.

A kios bizottság módosítóját 15 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el.

Módosításokkal együtt 14 igen, 2 tartózkodás ellenében fogadták el a teljes előterjesztést.

 

Ipari parkok, iparterületek fejlesztésére pályáznak

Két helyszínen: a Csanádapácai úti és a Kétegyházi úti  ipari terület infrastrukturális fejlesztéséhez hívna le forrást az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A teljes beruházási költség összesen legfeljebb 818 millió forintos támogatást igényel, amelyhez önerő nem szükséges.

Takács Péter (LMP) arról érdeklődött, hogy miért nem épül ipari csarnok?

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője válaszában elmondta, a szűkös költségvetés nem engedte az ipari csarnok építését, a tervezői költségbecslés azt mutatta, hogy ez nem fér bele a költségvetésbe.

A testület 16 igennel egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatot.

 

 

További önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítésére hívna le forrást a város

A Luther utcai Balassi Bálin Művészetek Háza és Békéscsabai Jókai Színház épületét korszerűsítené az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből. Előbbire 300, utóbbira 486 millió forintot fordítana.

A Luther utcai ingatlannál hőszigetelést, nyílászárócserét és akadálymentesítést hajtanának végre, valamint új kazánokat és a melegvizes rendszert szereltetnének be, és napelemes rendszert építenének ki. A színháznál szintén hőszigetelést, a homlokzati ablakok és ajtók cseréjét, felújítását, a belső ajtókat az akadálymentesítés végett szükséges mértékig kicserélnék. Emellett leválasztanák a Ibsen ház fűtési rendszerén a színház épületének rendszeréről és új gázkazánokat helyeznének el. Ez az épület is napelemes rendszert kaphat.

A határozati javaslatot 16 igennel egyhangúlag elfogadták.

 

 

Tanácsadó pont jöhet létre a fogyatékossággal élők és családjaik segítésére

„A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai- és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése" címmel hirdettek pályázatot család- és gyermekjóléti központok számára. Ebbe a programba kapcsolódhat be a békéscsabai is. A pályázat célcsoportja a fogyatékos ember és családja. A pályázat célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások fejlesztése, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, tanácsadó hálózat kialakításával, információnyújtással, új szolgáltatások kialakításával, a jelenleg elérhető szolgáltatások fejlesztésével, valamint a család- és gyermekjóléti központokban folyó esetmenedzsmenti feladatok fejlesztésével. A projekt feladata, hogy a fogyatékos emberek számára, megfelelő minőségű szolgáltatások álljanak rendelkezésre. A célkitűzések megvalósítása érdekében a pályázat keretében a Család és Gyermekjóléti Központok bázisán 21 (19 megyei, 2 fővárosi) tanácsadói pont létrehozását tervezik, ezzel nem csak a központok, hanem az adott járás területén működő gyermekjóléti szolgálatok munkáját is segítik, így minőségi szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani a fogyatékossággal élőknek és családjuknak.

A határozati javaslatot 15 igennel egyhangúlag elfogadta a testület.

 

Polgármesteri beszámoló

A polgármester évente három alkalommal számol be a grémiumnak az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről. A polgármester 2017. első három hónapjában 138 esetben közterület-használatról, 315 esetben a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatásról, 40 esetben gyógyszerkiadások viseléséhez és gyógyászati segédeszköz támogatásáról, 1192 esetben rendkívüli települési támogatásról, 404 esetben szociális célú tűzifa biztosításáról, és 56 esetben felsőfokú tanulmányok támogatásáról döntött. Ezen felül többek között határozott 54 alkalommal bölcsődei ellátásról, és 75 alaklommal a Csaba Baba étkezési támogatással kapcsolatosan. Több esetben hozott határozatot az önkormányzati vagyonnal, városmarketinggel, településképpel és választókerületi célelőirányzatokkal kapcsolatosan.

Tímár Ella (Fidesz) több tanulmánnyal, Takács Péter (LMP) pedig egy köztemetési szolgáltatással kapcsolatban érdeklődött.

Szarvas Péter (Független) válaszában kifejtette, a Zalaegerszegi Városfejlesztési Kft.-vel kötött együttműködés összefügg az Modern Városok Programban elindított konténerterminál létrehozásával. A városvezető elmondta, egy olyan céget kerestek a projekt előkészítéséhez, amely segíti a békéscsabai munkát, a zalaegerszegi munkálatokat követően két hónappal később Békéscsabán folytatják a munkát. A polgármester a másik tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte, hogy három szerződést kötöttek a reptérfejlesztéssel kapcsolatban, komoly szakmai munkát kell végezni, amelyekhez külső szakértőket vontunk be.

A köztemetési szolgáltatás biztosítása kapcsán Dr. Tőgye Ildikó hangsúlyozta, beszerzési eljárást indítottak és három ajánlatból a legkedvezőbbet választották ki.

A beszámolót 14 igen mellett 2 tartózkodással fogadták el a képviselők.

 

Beszámolnak a bizottságok és a településrészi önkormányzatok

 

Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport bizottság

Óvodai kötelező eszközellátásra 2 millió forintot, az oktatásfejlesztésre – tehetséggondozó programokra, óvodai fejlesztőjátékok vásárlására, táborok és tanulmányi versenyek támogatására – közel 5 millió 400 ezer forintot fordított a bizottság. Ez utóbbi tételek között szerepel a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda vízhez szoktató és úszásoktató programja, melyhez 1 millió 950 ezer forint támogatást nyújtottak. Ifjúsági területen 4 millió forint támogatást osztott szét a bizottság, 500 ezer forintot kapott a Békéscsabai Diákönkormányzat, és 1 millió 200 ezer forintot fordítottak városi ifjúsági pályázatokra.

A városi nagyrendezvényekre 2016-bán összesen 5 millió 430 ezer forintot fordítottak, valamint 11 millió 330 ezer forintot kaptak összesen a városi művészeti csoportok a bizottságtól. Továbbá 124 db közművelődési és művészeti pályázat között osztottak el 4 és fél millió forintot. Összesen 25 millió 900 ezer forintot fordított a Kios bizottság a közművelődés és művészet támogatására tavaly.

A diáksportot az oktatási intézményeken, illetve a diáksport egyesületekben keresztül 7 millió forinttal, az olyan kiemelt csapatsportokat, mint a labdarúgás, a kézilabda vagy a röplabda, pedig összesen 146 millió 700 ezer forinttal támogatták. A kiemelt egyéni sportágak, úgy, mint az atlétika, az úszás, a torna, a vívás összesen 46 millió 500 forintot kaptak. A nem kiemelt sportágakat 11 millió 600 ezer forinttal támogatták. Ezen felül a kiemelkedő sporteredmény elérését 20 esetben összesen 10 millió forinttal jutalmazták, valamint 17 millió forintból fejlesztették a város sportinfrastruktúráját. A bizottság 2016-ból 8 millió 833 ezer forint maradványösszeget hozott át a 2017-es évre.

 

Nemzetiségi, Érdekegyeztető, Külkapcsolati és Egyházügyi Bizottság

A Nemzetiségi, Érdekegyeztető Külkapcsolati és Egyházügyi Bizottság a 2016. évi civil támogatási keretösszegből támogatott 7 pályázó nemzetiségi szervezetet összesen 1 millió 70 ezer forinttal