Kertész Éva muzeológusra emlékeztek

Kertész Éva muzeológusra emlékeztek

Emlékestet szerveztek Kertész Éva, a Munkácsy Mihály Múzeum néhai természettudományos muzeológusának a tiszteletére volt kollégái, barátai csütörtök este, az intézmény Pátkai Ervin Termében.

„A természet védelmének egyik eszköze a természet minél szélesebb
körben történő és az ismeretek népszerűsítése.”

(Kertész Éva botanikus, főmuzeológus)

 

Kertész Éva muzeológusra emlékeztek – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Kertész Éva és Tirják László – Boldog Gusztáv fotója; repró: behir.hu/Such Tamás)

 

Váncsa Klára, a múzeum természettudományos muzeológusa, egyben a rendezvény moderátora köszöntőjében elmondta, ha holnap Éva biciklivel szembejönne bárkivel is a piacon, senki sem lepődne meg, mert felfoghatatlan, hogy nincs már köztük.

Megemlítette, amikor a nyolcvanas évek elején Réthy Zsigmond természettudós, muzeológus újjászervezett a múzeum természettudományi osztályát – néhány fiatal munkatárssal elindította a Békés megye természeti képek című programot. Többek között a csapat egyik pillére Éva volt.

– Éva fiatal muzeológusként a megye botanikai értékeinek a tudományos feltárást végezte, amely végigkísértett egész életét. Azonfelül gyerektáborok, kiállítások szervezésében is aktív szerepet vállalt.

Azt követően többen a személyes élményüket osztották meg a megjeletekkel.

 

Galéria

 

Milyó Pál, egykori iskolatárs, hobbifotós elmondta, ötödikes korukban találkoztak először. Az akkori tízéves kislánynak már annak idején is nagyon érdekes volt az aurája, a jelensége, a mosolya. A tanárok ritkán feleltették, mert mindenben olyan jó volt.

– Mi fiúk – folytatta –, de még a másik osztály fiúi is mind fülig szerelmesek voltak belé, ám ő megközelíthetetlen volt. Általában az osztálytalálkozókra egyikünk sem ment el, kivéve az 50 évesre. Hozzáfűzte, az utóbbi években mindketten tagjai voltak a Márvány Fotóműhelynek.  
– Valóban, Éva mosolya folyamatosan velünk van – erősítette meg Boldog Gusztáv egykori kolléga, régi jóbarát Milyó Pál gondolatait, miközben a háttérben Guszti képeit láthattuk.

 

Boldog Gusztáv Wartburgja (repró: behir.hu/Such Tamás)

(Guszti Wartburgja, mellette Réthy Zsigmond – Fotó: Boldog Gusztáv, repró: behir.hu/Such Tamás)

 

Számtalan vidám történetet ajándékozott nekik sors. Például éveken át 120 fős, nyári táborok szervezői voltak. Továbbá Réthy Zsigmonddal hármasban számtalan terepjáráson vettek részt Guszti legendás BTK-s rendszámú, roncsra hajtott Wartburgjával. 

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója visszatekintésében, a környezetvédelmi szakemberről és az elkötelezett természetvédőről beszélt. – Egész élete a természet és a természetvédelem volt. Egy csodálatos, kellemes, intelligens nőt ismertem meg benne, aki senkit nem tudott, de nem is akart megbántani, hiszen képtelen volt rá.

Végül Vadász Csaba, a Körös Klub elnöke, Kertész Éva agilis és önzetlen munkájáról mesélt.

 

Kertész Éva képe – Fotó: behir.hu/Such Tamás