Rendhagyó helyszínen tartották a Munkácsy, a festőfejedelem olvasópróbáját

Rendhagyó helyszínen tartották a Munkácsy, a festőfejedelem olvasópróbáját

Szombaton délelőtt tartották meg a Békéscsabai Jókai Színház legújabb olvasópróbáját, ezúttal a Munkácsy Emlékházban. A Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt február 23-án láthatja majd az érdeklődő közönség.

Szombaton délelőtt a Munkácsy Emlékházat színművészek, rendezők, színházi szakemberek töltötték meg. Az apropó nem más volt, mint a teátrum legújabb olvasópróbája. A rendezvényen Seregi Zoltán az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a darab rendezőjének. 

A Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, érdemes művész viszi színpadra. 

 

Kép: Behir.hu

 

A rendező az olvasópróbán felvázolta a festőművész életútját, és hangsúlyozta: olyan jelentőségű személyről van szó, aki a magyarságát soha nem felejtette el. Hozzátette, hogy az alkotó igazán Franciaországban vált világhírűvé, az ottani sikerek ellenére szülőhazája mindig fontos volt neki. 

– Legfontosabb üzenete a darabunknak az, hogy érzékeltessük és bemutassuk a nézőknek, hogy Munkácsy Mihály bármennyire is eltávolodott földrajzilag a szülőhazájától, soha nem felejtette el, hogy honnan jött. Ez témaválasztásaiban is meglátszik, gondoljunk csak arra, hogy az egyik legnagyobb munkáját A Krisztus-trilógiáját megfejelte a Honfoglalás című remekművével – fogalmazott Koltay Gábor. 

A rendező kiemelte, szeretné hogyha ez a musical nagyon sok korosztályt megszólítana, és többeknek kirajzolódna – a díszlet és a jelmez segítségével is – egy olyan életút, amely példaértékű lehet mindannyiónk számára. 

A musicsal főbb szerepeiben Kocsis Dénessel, Csonka Dórával és Puskás Dániellel találkozhatnak majd a színházba látogatók. A musical a Munkácsy 180 programsorozat része. 

Galéria