Három új kinccsel gyarapodott a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye

Három új kinccsel gyarapodott a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön mutatták be azt a három új műtárgyat, amely kiegészíti a festőóriást és munkásságát bemutató kollekciót.

Bácsmegi Gábor, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye, amely a napokban 581-ről 584-re bővült. A nemrég érkezett tárgyak közt található egy, a Reök család történetét bemutató fényképalbum – ebben szerepel többek közt egy olyan fotó, amely azt ábrázolja, hogyan találkozott Munkácsy Mihály és öccse, Emil 20 év után –; egy gyászjelentés, melyet a festő halálának helyszínén állítottak ki, valamint egy hajereklye, amelyet a művész ravatalán vágtak le.

 

A Reök család történetét feldolgozó fotóalbum is a Munkácsy múzeum birtokába jutott. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

 

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy múzeum művészettörténésze arra emlékeztetett: Munkácsy anyai ágon állt rokonságban a Reök családdal, Reök István, az édesanyja testvérre hozta az árva fiút Békéscsabára. A múzeumhoz került fotóalbum 150-180 éven keresztül dolgozza fel a Reök család történetét: az első képek nem sokkal a fényképezés feltalálása után készülhettek, a XIX. század közepén, míg a legfrissebb fotók a XX-XXI. század fordulóján. A művészettörténész arra is felhívta a figyelmet, hogy az albumban láthatók Munkácsy Mihály szüleinek testvérei, az ő leszármazottaik, valamint maga a festőóriás és felesége is.

A másik két műtárgy a művész halálához köthető: az egyik egy gyászjelentés, amelyet az az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat állított ki, amely már a fiatal, pályakezdő Munkácsyt is támogatta, míg a másik egy ravatalon levágott hajtincs, amelyet a kegyelet virágaival, egy domború üveggel kiegészített keretben helyeztek el. Ezt az ereklyét Reök István negyedik gyermekének, Reök Erzsébetnek a megbízásából hozatták Magyarországra a festő halálának helyszínéről, Endenichből.

 

Három új Munkácsy-ereklye került a Munkácsy Mihály Múzeum birtokába. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

 

Gyarmati Gabriella azt is kiemelte, hogy a most a múzeumhoz került fotóalbumban mindkét, a kulturális intézmény birtokában található hajereklyéről található fotó, tehát ezek a tárgyak igazolják egymás eredetiségét. A művészettörténész arra is emlékeztetett, hogy a festő felesége, Cecile volt az, aki mintegy 400 darabból álló hagyatékkal alapozta meg a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét, amelyet az utókor azóta is nagy igyekezettel gyarapít.