Nagy léptekkel haladt előre a Munkácsy Negyed kialakítása 2022-ben

Nagy léptekkel haladt előre a Munkácsy Negyed kialakítása 2022-ben

Nagy léptékű fejlesztések zajlottak 2022-ben a Munkácsy Negyed kialakítása során Békéscsabán. Többek között megnyílt a felújított Munkácsy Emlékház, elkészült a Kórház utcai híd rekonstrukciója, valamint jó ütemben zajlik a bábszínház új otthonának kialakítása is. A tervek szerint a komplexum teljes kivitelezése 2023-ban fejeződhet be.

Szoboravatással indult a tavalyi év a Munkácsy Negyedben, hiszen márciusban leplezték le az Aradi Vértanúk ligetében a Rőzsehordó nő szobrát. A Munkácsy Mihály egyik legismertebb festménye által ihletett alkotás azóta is népszerű fotótéma a városban.

Egy nyárindító programkavalkád részeként hordógurítással adták át június végén a teljesen megújult Kórház utcai hidat. 2022 egyik legfontosabb infrastrukturális fejlesztése nemcsak a kulturális negyed, hanem a megyeszékhely életében is nagy jelentőséggel bírt, hiszen sokan várták már a régi-új átkelő átadását.

 

Hordógurítás a hídavatáson (fotók: behir.hu/ Such Tamás)

 

Szeptember elején többéves rekonstrukció után újra megnyitotta kapuit a Munkácsy Emlékház és a szomszédos Omaszta park. A felújítás után egy olyan XXI. századi igényeknek megfelelő turisztikai attrakció fogadja a vendégeket, amely a mesterhez méltó módon mutatja be Munkácsy Mihály gyermekkorát és 21 darab eredeti alkotását.

– Ebben a megújult épületben be tudjuk mutatni a Munkácsy gyűjtemény darabjain túl azt is, hogy abban a korban, amikor Munkácsy Mihály itt élt ezen a helyen, akkor Békéscsabán a polgári lét milyen körülmények közepette, milyen módon zajlott, valamint a mindennapi élettel járó teendőket és azok elemeit is megismerhetik a látogatók – fogalmazott Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka.

Októberben ugyancsak az emlékház parkjában helyezték el a Kisasszony szobrot, amelyet Munkácsy Mihály Délután a parkban című festménye ihletett. Az infrastrukturális fejlesztések mellett azonban a különböző családi programok sem maradtak el, hiszen a Munkácsy Negyedben egy őszköszöntő fesztivál is várta az érdeklődőket. Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere szerint a 2022-es esztendő tulajdonképpen egy bevezető év volt, ugyanis tavaly kezdődött el a negyedben működő kulturális intézmények közös, összehangolt munkája.

 

Fotó: behir.hu

 

– Van potenciál az intézményekben, hiszen komoly szakmai munkát végeznek és azáltal, hogy a Munkácsy Negyed ernyője alatt újabb kommunikációs felületet, újabb megnyilvánulási lehetőségeket kapnak, abból ők is profitálnak, jó példa volt erre tavaly az Agyaghadsereg kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban – hangsúlyozta. 

Varga Tamás hozzátette, hogy a Napsugár Bábszínház új otthonának kivitelezése már a végéhez közeledik és ha minden a tervek szerint alakul, akkor májusban, egy nagyszabású gyereknapi rendezvény részeként nyílhat meg a közönség előtt.