Mézeskalács formákból nyílt kiállítás Békéscsabán

Mézeskalács formákból nyílt kiállítás Békéscsabán

Az időszaki kiállítás csütörtökön délután óta várja látogatóit a Munkácsy Emlékházban. Mester Gábor gyűjteménye közel fél évszázados múltra tekint vissza.

A békéscsabai Mester Gábor több évtizede gyűjt régiségeket fából, vasból és cserépből. Mint mondta, a gyűjteménye részét képező régi mézeskalácsoknak nemcsak formája, hanem története is van. A hagyomány szerint a lányok mézeskalácsból készült címert, a fiúk pedig szívet adtak kiszemeltjüknek. Ezek a formák is megtalálhatók a műgyűjtő által kiálltott tárlaton. 

– Negyvennyolc éve gyűjtöm a régiségeket, ezzel egyidőben a formákat is. Nagyon nehéz hozzájutni a formákhoz, a legutóbbit öt évvel ezelőtt tudtam megvenni, azt is gyűjtőtől. Időnként felbukkan egy-egy mézeskalács forma árveréseken, de nagyon magas áron – fogalmazott a kiállító.

Fotó: behir.hu

A kiállítás három tematikus részből áll: cserépformákból, mézeskalács formákból és ostyasütőkből. A Mester Gábor elmondta, hogy a gyűjtői szeretet mellett az emlékeket is őrzi ezekkel a darabokkal. A kiállítást Harangozó Imre néprajtkutató nyitotta meg.

– Ha megnézzük ezen régi tárgyak jelképiségét, felmerül a kérdés, hogy vajon a mai ember érti-e annak a világnak a rendjét, amelyben ezeket használták. Pedig ezek a tárgyak karnyújtásnyira vannak tőlünk, hiszen a nagy- és dédszüleink világát idézik. Mitha a mai világunk amnéziás lenne. felejtene. Azért jók ezek a kiállítások, hogy ne feledjünk – fejtette ki.

Fotó: behir.hu