A Hagymácska mesemusicalt hozza a Mikulás a békéscsabai gyerekeknek

A Hagymácska mesemusicalt hozza a Mikulás a békéscsabai gyerekeknek

Zöldségek harca az igazságért – Alig két héttel az Ördögölő Józsiás premierje után újabb zenés mesedarab, az orosz népmese alapján írt Hagymácska bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A mesemusicalt ezúttal a Mikulás hozza el a békéscsabai gyerekeknek.

A darabban a gyümölcsök és zöldségek mesebeli világába csöppenünk, ahol Hagymácska küzd Hagymaapó jogaiért a zord Tormagasságos urasággal és Uborka hadseregével szemben. Hagymácska segítségére vannak barátai, akik különböző csínytevésekkel, tréfákkal törnek borsot a rettegett nagyúr orra alá. 

– Hagymácska egy olyan kisfiú, akinek nagyon-nagy az önérzete, amely által a barátaival együtt küzd a gonosz ellen és borsot tör az orra alá. A galiba állandóan ebből fakad – mondta a címszereplőt játszó, Szász Borisz, aki korábban a Kukac Kata kalandjaiban és a Rigócsőr királyfiban dolgozott már együtt a rendezővel.

Bozsó József rendező – aki a darabban Hagymaapót alakítja – egy orosz népmese alapján alkotta meg a színpadi dramaturgiát, a verses nyelvezetet. A darab fő üzenete, hogy mindig mindennek van megoldása. Mindig ki tudunk jönni a gödörből. Valakihez mindig lehet fordulni: a barátokhoz, a törvényhez, vagy végső soron a Istenhez. Ha van hit, minden megoldható.

Libor Katalin tervezte a díszletet és a jelmezt, aki nagyon érzi ezt a stílust. Pontosan tudja milyen színeket, milyen típusú ruhákat, jelmezeket és díszletet kell felhozni a színpadra ahhoz, hogy a gyereketet már akkor megfogjuk, amikor még nem történt semmi. Amikor felmegy a függöny a látvány beragadja őket a mese világába és utána nekünk már csak jól kell játszani. A gyermek együtt él velünk és a darabbal, együtt drukkol a főszereplőknek és énekel velünk – fogalmazott a rendező, aki hozzátetteí: szerinte a békéscsabai társulat az egyik legjobb a magyar színházi életben, így mindig szívesen dolgozik itt.

A Hagymácskát december 5-én láthatja a közönség a Békéscsabai Jókai Színházban.