• Csabagyöngye Kulturális Központ Az intézmény

Békéscsaba belvárosában, a főtérhez közel helyezkedik el a Csabagyöngye Kulturális Központ, a megyeszékhely és a régió egyik legmeghatározóbb komplex közművelődési és kulturális feladatokat ellátó intézménye. Központi intézményegysége – korábban Ifjúsági Ház néven - 1969-ben alakult. 2010-től városi intézményi összevonásokat követően a központ működési körébe kerültek a településrészi közösségi házak.

2013 januárjában az Agóra-projekt által egy korszerű, több mint 6000 m² hasznos alapterületű multifunkcionális közösségi, közművelődési intézmény jött létre a volt Ifjúsági Ház átalakításával, bővítésével és teljes körű felújításával. A projekt eredményeként mind építészetileg, mind szakmailag a térség egyik legsokoldalúbb közművelődési intézménye jött létre. Az intézmény teljes egészében akadálymentesített, a termek korszerű technikával felszereltek, egyesek igény szerint egybenyithatók. Az épületben számos közösségi helyiség, többfunkciós terem és kiállítótér, valamint kávézó és étterem is kialakításra került, az Élővíz-csatorna menti terasz a városban egyedülálló környezetet biztosít rendezvényeinkhez.

Az intézmény telephelyei a mezőmegyeri Arany János Művelődési Ház, a Jaminai Közösségi Ház, a Lencsési Közösségi Ház, a Meseház és a Munkácsy Emlékház.

Az intézmény tevékenységét a művészetek, műfajok, szolgáltatások sokszínűsége, számtalan művelődési és társasági forma fémjelzi. A központi intézményegység szakmai múltja közel ötvenéves, átfogó spektrumát kínálja valamennyi közművelődési terület tevékenységeinek. Számos, évről évre megrendezésre kerülő nagyrendezvény, rangos fesztivál avatott szervezője, emellett szépszámú városi ünnepség, jeles évfordulós esemény, közösségi alkalom programszervezője, műsorszolgáltatója.

A palettát nyári táborok, tematikus sorozatok, könnyűzenei koncertek, ismeretterjesztő előadások és időszaki művészeti kiállítások színesítik, emellett kiemelt helyen szerepel az ifjúsági tevékenységek támogatása. A saját szervezésű programok, társasági alkalmak mellett az intézmény külső események készséges befogadója, lebonyolítója. A rendezvények mellett a szakmai munka másik alappillére a közösséggondozás. Az intézményhálózat jelenleg kb. 130 gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportot működtet és támogat.

A Csabagyöngye Kulturális Központ 2018-ban második alkalommal részesült „Közművelődési Minőség Díj”-ban, amely a szakma legmagasabb szintű minőségfejlesztési elismerése.

Csabagyöngye Kulturális Központ

5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4.

Hétfő-szombat: 7.45-21.00

+36-66/449-222

Honlapunk

Facebook oldalunk